Politik

Radikalisering: S og DF kræver 23. punkt tilføjet planen

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kræver, at fængselsbetjente anonymt kan indberette fanger, der udviser tegn på radikalisering.

Tirsdag formiddag fremlægger regeringen en politisk plan med 22 punkter, der skal modvirke radikalisering – både på internettet, i fængsler og i de kriminelle miljøer. De 22 punkter har allerede opbakning fra et flertal af partierne i Folketinget.

Men nu kræver de to største partier – Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti – at der tilføjes ét punkt mere på listen over initiativer, der skal gøre det sværere at udbrede terrorpropaganda.

Fremover skal landets fængselsbetjente anonymt kunne indberette de indsatte, der viser tegn på, at de er ved at blive radikaliseret, mens de afsoner i fængslet.

- Vi oplever, at fængselsbetjente udsættes for et helt urimeligt pres fra bandemedlemmer og islamister, der forsøger at presse dem til ikke at lave indberette, siger Dansk Folkepartis retsordføre  Peter Kofod Poulsen til TV 2. 

Oplysninger ligger frit fremme

I dag kan de indsatte i fængslerne søge aktindsigt i deres sag og dermed også finde ud, hvilken fængselsbetjent, der har indberettet dem.

Det har ført til flere episoder, hvor fængselsbetjente er blevet overfaldet i deres fritid – blandt andet i Nyborg i juli, hvor en betjent blev skudt i benet.

- Det er jo ikke rimeligt, at det går ud over fængselsbetjentenes tryghed, når de bare passer deres job. Vi risikerer, at fængselsbetjentene helt holder op med at indberette tegn på radikalisering, og så vi ikke får øje på dem, der udviser kritisk adfærd, siger Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen til TV 2. 

Risikerer at gå glip af oplysninger

Både Bramsen og Kofod frygter, at vi går glip af værdifulde indberetninger om fanger, der er i fare for at blive radikaliseret i arresthusene, hvis fængselsbetjentene frygter for hævnaktioner ved at fortælle myndighederne om deres oplevelser med de indsatte.

- Der er fængselsbetjente, der siger, at de nogle gange ikke lave indberetninger, fordi de er bange for at de indsatte kan få oplysninger om, hvem der har indberettet dem. Det problem bliver vi nødt til at adressere. Det er ikke i orden, at der ikke bliver indberettet – men det er slet ikke i orden, at betjentene føler sig utrygge, fordi de har indberettet fanger, siger Trine Bramsen.

Og det er på tide at række en hjælpende hånd frem til betjentene, siger Peter Kofod Poulsen:

- Det pres, der er imod de ansatte i Kriminalforsorgen, vil vi ikke finde os i. Jeg synes, det er på tide, at regeringen kommer vores fængselsbetjente til undsætning og hjælper dem. De skal kunne gå på arbejde under ordnede forhold og gøre deres arbejde ordentligt uden frygt for repressalier fra bander og islamister, siger han.