Politik

Danske Bank-direktør: Bekymrer mig, at den nye generation ikke har et forhold til penge

For en café latte om dagen, kan du låne en million kroner. Det sender lånelystne unge i banken, og det bekymrer direktør i Danske Bank Thomas Borgen.

Det er så billigt at låne penge i dag, at bankerne er nødt til at holde igen, hvis vi skal undgå at ende i en ny finanskrise.

Sådan lød det fra direktøren i Danske Bank Thomas F. Borgen, da han gæstede Lippert - et walk and talkshow på TV 2 NEWS mandag aften. 

- Tænk dig, at låne en million kroner i dag, det er nærmest lige så billigt som at undgå at købe én café latte hver dag, lød det fra bankdirektøren. 

Og hvad betyder det?

- Det betyder, at specielt den nye generation måske ikke har et forhold til penge. Og det bekymrer os, siger Thomas Borgen.

Lover at drikke en latté mindre

Der er stor risiko forbundet med den tilgang til at låne penge, og det er netop den bevidsthed, Thomas F. Borgen og Danske Bank gerne vil fremkalde hos deres kunder.

- I dag kan du komme ind til din bank og sige, at du gerne vil forhøje dit lån fra tre millioner til fire millioner. Så siger bankrådgiveren meget klogt, at din økonomi er lidt trangt, så det anbefaler vi dig ikke at gøre. Men så siger kunden, at hvis han bare lover at drikke en café latte mindre om dagen, kan han så ikke låne en million ekstra, eksemplificerer Thomas F. Borgen.

Og så siger rådgiveren, at det må du gerne?

- Nej, så siger rådgiveren, at du skal tænke dig godt om. Det koster én procent i dag at låne en million kroner, hvis man går på den korte rente. Og det gør os lidt bekymrede. For det gør, at vi skal passe på ikke at få en ny situation som under finanskrisen, siger Thomas F. Borgen.

Danskerne skal ikke frygte tysk nedtur 

Selvom bankdirekøren maner til fornuftige banklån, så er han alligevel ikke bekymret for, at der er det helt store økonomiske uvejr forude. 

- Vi er ikke bekymrede, som vi var i 2008 og 2009. Men det er klart, at nogle internationale banker har nogle udfordringer på deres forretningsmodeller, siger Thomas Borgen, og henviser blandt andet til Deutsche Bank, som for tiden har alle øjne fra den internationale banksektor stift rettet mod sig. 

I slutningen af september styrtdykkede bankens aktier nemlig til det laveste niveau i 24 år, og alene i 2015 blev Deutsche Bank i omegnen af 7,4 milliarder dollar mindre værd. Men der er altså ikke grund til at tro, at det kan påvirke Danmark, mener Thomas F. Borgen direkte adspurgt: 

I er jo linket sammen med Deutsche Bank. Det er vel også noget af det, vi har lært af Finanskrisen. At Danske Bank og andre banker er linket ind med de store internationale banker?

- Ja, men det er i meget mindre grad end tidligere.

Så Deutsche Banks nedtur er ikke noget, der rammer Danske Bank?

- Ikke direkte, slår Thomas F. Borgen fast.

Staten stillede garantier for mere end 400 milliarder

I 2008 blev tæppet revet væk under store dele af verdensøkonomien, da boligboblen og den amerikanske drøm brast på grund af storbanken Lehman Brother's konkurs. 

Det bredte sig som bekendt også til Danmark, og regeringen måtte iværksætte både en bankpakke 1 og en bankpakke 2, for at afholde de danske banker for at følge trop i konkursbegæringen. 

Nationalbankdirektør Lars Rohde slog forleden fast i en tale til Realkreditrådet, at statskassen stillede garantier til de danske banker for 2,5 gange BNP, hvilket svarer til over 400 milliarder kroner. 

I Danske Bank lånte man 13,2 milliarder kroner af den danske stat.