Politik

Regeringen vil blokere og fjerne ekstremistisk propaganda på nettet

Regeringen har fundet flertal til 22 initiativer, der skal forbedre indsatsen mod radikalisering.

En ny enhed under Politiets Efterretningstjeneste (PET) skal kunne identificere og fjerne ekstremistisk propaganda på internettet. Der skal etablereres et blokeringsfilter for terrorpropaganda – og så skal der være mulighed for at pålægge danske internetudbydere at lukke ned for adgangen til udenlandske internetsider, der udbreder ekstremistisk og voldelig propaganda. 

Sådan lyder tre af i alt 22 initiativer mod radikalisering, som justitsminister Søren Pind (V), udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) fremlægger tirsdag, men som TV 2 allerede nu kan fortælle indholdet af.

Initiativerne vil blandt andet gøre det svære for terrororganisationen Islamisk Stat at udbrede sin propaganda. Planen indeholder en opstramning af straffelovens paragraf 114e, så det fremover helt klart kommer til at fremgå, at udbredelse af ekstremistisk propaganda i sig selv er strafbart.

Punkterne nyder opbakning fra et flertal i Folketinget, som foruden regeringen tæller Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. Nogle af forslagene nyder endnu bredere opbakning. 

DF: Det bliver sværere at være terrorist

Planen kommer i kølvandet på terrorangreb i Europa, diskussionen om hellig krigere, der rejser fra Europa og til særligt Syrien samt den prisbelønnede TV 2-dokumentarserie ’Moskeerne bag sløret’, der stillede skarpt på nogle af de radikaliserede miljøer omkring en række moskeer i Danmark. 

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen bakker op om hele planen.

- Selvfølgelig kommer det til at betyde, at man skal være opmærksom på ikke at dele materiale fra Islamisk Stat. Det skal man ikke gøre, for det er kræfter, som den frie verden ligger i krig med, siger han til TV 2.

Hovedsagen er for Peter Kofod Poulsen ikke om det betyder mere overvågning - men at man hindrer udbredelsen af Islamisk Stats propaganda.

- Du kan kalde det mere overvågning. Jeg synes, det vigtige er, at det bliver sværere at være terrorist fremover, siger han. 

Slut med offentlige ydelser til fremmedkrigere

Der skal desuden laves en kortlægning af de ekstremistiske aktiviteter på internettet, og der skal sættes gang i et trænings- og hjælpeprogram, hvor en række stemmer fra civilsamfundet hjælper med at hindre ekstremisme og terror.

Det skal blandt andet ske på sociale medier, hvor et korps af debattører skal udfordre de ekstremistiske synspunkter.

Flertallet lægger samtidig op til at bremse alle offentlige ydelser til fremmedkrigere, ligesom radikaliserede indsatte i fængslerne, der har en dom for terror fremover skal tvinges ind i et exitprogram, hvis de ønsker at blive prøveløsladt.

Prædikener i fængslerne skal i udgangspunktet finde sted på dansk fremover – og så skal tilsynet med de religiøse forkyndere i fængslerne skærpes.