Politik

Koalition med dansk deltagelse har dræbt 83 civile i Syrien og Irak

Mindst 83 civile har mistet livet ved bombardementer i Syrien og Irak foretaget af den USA-ledede koalition, som Danmark er en del af.

Den amerikanskledede koalition, som Danmark deltager i, har dræbt mindst 83 civile ved luftangreb i Irak og Syrien. Det fremgår af et folketingssvar fra forsvarsminister Peter Christensen (V) til Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen.

- Nu har vi for første gang sort på hvidt, at bombardementer betyder civile tab, siger Nikolaj Villumsen til TV 2.

Civile dræbte i Syrien og Irak

Frem til 26. september er der offentliggjort detaljer om 31 bombeangreb, hvor koalitionen selv erkender, at der er sket civile tab. Her har i alt 55 civile mistet livet. 

Herudover kommer 15 operationer, hvor koalitionen også bekræfter, at civile er blevet dræbt. Detaljerne i de sager er endnu ikke offentliggjort.

Siden opgørelsen er der kommet yderligere 13 sager, der også er ved at blive undersøgt. 

Dermed ligger det fast, at antallet af dræbte civile er mindst 83.

Kilde: Værnsfælles Forsvarskommando, der har indhentet oplysningerne hos de amerikanske myndigheder.

Han kritiserer, at der ikke er mere åbenhed om, hvor mange civile der er blevet dræbt som følge af koalitionens luftangreb.

- Det er grotesk, at der er så meget hemmelighedskræmmeri fra Forsvarsministeriet. Hvorfor er ministeren ikke selv kommet med de her oplysninger noget før? Jeg frygter, at der har været langt flere tab end de 83, der lægges frem nu. Der er en lang række episoder, hvor der endnu ikke er klarhed over, hvad der egentlig er sket, siger han.

Kræver undersøgelse af civile tab

Drabene på de civile skal tages meget alvorligt, mener Nikolaj Villumsen.

Derfor kræver han nu, at forsvarsminister Peter Christensen sætter en tilbundsgående undersøgelse i gang af bombeangreb, hvor civile er blevet dræbt.

- Det virker ikke til, at der er særligt stort fokus på det her i koalitionen. Det er meget foruroligende. Vi har behov for at vide, om danske fly har været involveret i de missioner, der har kostet civile livet, og hvordan koalitionen overhovedet undersøger det her, siger Villumsen.

Til Metroxpress siger forsvarsminister Peter Christensen (V), at Danmark og koalitionen gør sig store anstrengelser for at undgå civile tab - og at der ikke er konstateret civile tab som følge af danske luftangreb.

- Det er dog vigtigt at understrege, at der altid vil være risiko for civile tab i en krig, og ikke mindst når kampene sker i bebyggede områder, siger han til avisen. 

Ministeren afviser kritik

Over for TV 2 gentager Peter Christensen, at danske bombardementer ikke har medført civile tab.

- Vi har faktisk haft situationer, hvor vi har været usikre på om der kunne være civile tab. Så har vi sat en undersøgelsesprocedure i gang, hvor vi kigger på forløbet og alt billedmateriale - og har heldigvis kunnet konstatere, at der ikke har været civile tab. Men vi tager det meget alvorligt, og det synes jeg også, vi skal.

Enhedslisten kritiserer, at I ikke selv er kommet ud med tallene. Hvorfor har I ikke selv fremlagt dem?

- Vi offentliggør hver uge en missionsrapport, hvor vi fortæller hvad de danske styrker foretaget sig i ugens løb. Det er vi meget åbne omkring. Jeg mener sådan set også det er det, jeg har et ansvar for som dansk forsvarsminister. Ikke at fortælle hvad den samlede koalition gør. Det er oplysninger, jeg ikke nødvendigvis har.