Politik

Dansk bidrag til kamp mod Islamisk Stat forlænges

Den danske radar, der hjælper med at overvåge luftrummet over Irak og Syrien, skal blive i Irak ét år mere.

Regeringen har i dag fået opbakning fra et stort flertal af Folketingets partier til at forlænge indsatsen med at overvåge luftrummet over Irak og Syrien i et år.

Sammen med radaren er der lige nu udsendt omkring ti teknikere, der står for vedligeholdelse og drift. Samtidig bidrager det danske forsvar med cirka 20 personer på luftoperationscentret på Al Dhafra Air Base i De Forenede Arabiske Emirater. De omtrent 30 udsendte får også deres ophold i Mellemøsten forlænget. Fra koalitionens side er der nemlig tilfreds med deres indsats. 

- Det er et radarbidrag, der er efterspurgt af koalitionen, og som er meget hjælpsomt i forhold til at kunne planlægge missioner, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn mandag, hvor han har fået opbakning til forlængelsen.

Det vil koste Danmark 10 millioner kroner at forlænge indsatsen med et år.

En flytning af bidraget ville være dyrere, understreger udenrigsministeren, der vil søge at etablere et samarbejde med andre lande, så det ikke kun er dansk personnel, der anvendes. 

Erstatning for kampfly

Radarbidraget blev sendt ud i november sidste år som erstatning for de danske F16-kampfly, som måneden før vendte hjem efter et års indsats. De nåede at smide mere end 500 bomber mod Islamisk Stat.

Efter en pause blev de danske kampfly igen til Irak i juni. Denne gang med bemyndigelse til også at bombe mål i Syrien.

Ud over radarbidraget og kampflystyrken forsætter Danmark den hidtidige indsats med at træne irakiske soldater, som skal kæmpe på jorden mod Islamisk Stat.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) fastslår, at det er et helt passende bidrag.

- Vi skal bidrage med det, der er nødvendigt for at slå ISIL tilbage. Hvis Danmark kan være med, mener jeg også, vi skal være med, siger han. 

Det samlede danske bidrag i kampen mod Islamisk Stat udgør lige nu cirka 260 personer. Om et års tid vil regeringen tage stilling til om bidraget skal hjemtages eller fortsætte.