Politik

Advarer mod internet-filter: Radikaliseringsplan kan virke stik modsat

IT-politisk Forening kalder regeringen initiativ mod ekstremisme for umuligt at gennemføre rent teknisk.

Regeringen fremlægger tirsdag 22 punkter, der blandt andet skal gribe ind overfor ekstremistisk propaganda på nettet ved at gøre det lettere at få lukket hjemmesider med ekstremistisk indhold og ved at gøre det muligt at blokere ekstremistisk indhold.

Men det kritiserer IT-politisk Forening, som ikke mener, at initiativerne vil fungere rent teknisk:

- Det er ikke teknisk muligt med et filter. Man kan prøve at blokere de sider, som man mener, har ekstremistisk indhold. Man kan godt give en instruks til internetudbyderen om, at de skal forsøge at blokere adgang til disse hjemmesider, men det vil være ret virkningsløst. Det tager 30 sekunder at omgå disse blokeringer, hvis du gerne vil se disse hjemmesider, siger Jesper Lund, der er formand for IT-politisk Forening.

Regeringens initiativ, som justitsminister Søren Pind (V), udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) fremlægger tirsdag  skal gøre det sværere for terrororganisationer som Islamisk Stat at udbrede sin propaganda.

Men faktisk frygter Jesper Lund, at regeringens initiativ kan komme til at virke direkte modsat:

- Worst case er, at det ikke bare er virkningsløst, men at denne liste, som Justitsministeren kommer til at lave, bliver sådan en liste med anbefalede ekstremistiske hjemmesider for visse grupper i samfundet. Jeg mener, det er den forkerte vej at gå. Det er fair nok at forhindre folk i at opfordre til terror, men at forhindre folk i at se Islamisk Stats synspunkter mener jeg for det første er forkert og det vil ikke komme til at virke, siger Jesper Lund.