Politik

Ministerium kunne ikke få kontakt til Kronprinsen - og så kom brøleren

Kulturministeriet kunne ikke få kontakt til kronprins Frederik, før han stemte ja til russeres OL-deltagelse.

Ved den afgørende afstemning i Den Internationale Olympiske Komité (IOC) stemte kronprins Frederik for at lade Rusland deltage ved OL. Dermed gik han direkte imod den danske regering og et bredt flertal i Folketinget, som ville udelukke russiske atleter.

Forud for afstemningen forsøgte Kulturministeriet flere gange at drøfte sagen med kongehuset, da kronprins Frederik er medlem af IOC. Men det skete aldrig.

Det fremgår af en aktindsigt, som Information har fået i Kulturministeriet.

Kongehuset svarede aldrig

IOC skulle stemme om Ruslands skæbne, efter at det var kommet frem, at landet havde et omfattende og statsstøttet dopingprogram.

Mens aktindsigten viser, at Kulturministeriet rettede fire henvendelser til kongehuset, afviser ministeriet at udlevere indholdet af beskederne. Det sker med henvisning til behovet for at "beskytte væsentlige hensyn til private og offentlige interesser".

Det fremgår dog, at kongehuset aldrig svarede.

En tikkende bombe under idrætspolitikken

Hans Bonde, professor ved Københavns Universitet, kalder kronprinsens optræden for en "klokkeklar" overtrædelse af spillereglerne.

Reglerne blev udstukket af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og var forudsætningen for, at han i 2008 blev medlem af IOC.

Dengang lovede statsministeren, at "kronprinsen hele tiden er tæt informeret om, hvad der er regeringens politiske linje, så der ikke dukker et modsætningsforhold op imellem, hvad han gør og siger, og hvad der er den politiske linje".

- Når der har været en kontakt fra Kulturministeriet, inden kronprinsen skulle stemme i Rio, kunne det tyde på, at kulturministeren har været klar over, at det var en tikkende bombe under idrætspolitikken og derfor har forsøgt at forhindre denne i at stemme for, siger Hans Bonde til Information.

- Hvis kronprinsen så direkte er gået imod et kammeratligt råd, forværrer det selvfølgelig situationen for hoffet, siger han.

EL og SF forlanger en redegørelse

Kulturminister Bertel Haarder (V) vil ikke kommentere kronprins Frederiks optræden til Information.

Enhedslisten og SF vil have en redegørelse fra regeringen, mens kongehuset ikke har reageret på henvendelser fra avisen.