Politik

Venstre under beskydning efter Løkke-udtalelse: - Trump’ske tilstande

Løkkes udtalelser i et TV 2-interview har fyldt meget under torsdagens åbningsdebat i Folketinget.

Kritikken er haglet ned over statsminister Lars Løkke Rasmussen og Venstre under torsdagens åbningsdebat i Folketinget, efter en udtalelse, som statsministeren kom med i et TV 2-interview tidligere på ugen.

Her sagde statsministeren, at han betragter det meget omdiskuterede kontanthjælpsloft, der netop er trådt i kraft, som en fremstrakt hånd til de svageste i det danske samfund.

Kontanthjælpsloftet, der blev vedtaget af partierne i blå blok tidligere på året, betyder at tusindvis af danskere får færre penge til rådighed fremover. Og hvordan det kan kaldes ”en hjælpende hånd”, ville blandt andet Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen gerne have regeringspartiets forklaring på.

- Svaret fra landets statsminister til den enlige mor, der mister cirka 2600 kroner om måneden, er at det er en håndsrækning til hende. Jeg vil gerne bede Venstres ordfører forklare, hvori håndsrækningen består?, lød Wammens spørgsmål til Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann.

- Håndsrækningen består i det relativt store beløb, vi som et velstående samfund giver til mennesker, som står udenfor arbejdsmarkedet. En enlig mor med tre børn vil for eksempel få 20.300 kroner efter skat. Det, synes jeg, er et meget generøst samfund, lød svaret fra Jakob Ellemann.

Også Socialdemokraternes Morten Bødskov havde under åbningsdebatten besluttet sig for at bore i statsministerens udtalelse:

- Det tror jeg, at der er rigtig mange, der har svært ved at forstå, siger S-ordfører om Løkkes udtalelse.

På sociale medier har kritikken også været hård.

Socialdemokraternes EU-ordfører Peter Hummelgaard mener, at der er tale om ”Trump’ske tilstande”, med henvisning til den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump:

Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted kalder udtalelsen for arrogant:

Og Radikales politiske leder Morten Østergaard påpeger, at flere organisationer tidligere har advaret om, at kontanthjælpsloftet vil betyde, at flere børn vokser op i fattigdom.

Vil I selv afskaffe det, S?

Jakob Ellemann og resten af Venstre anklager omvendt Socialdemokraterne for politisk hykleri, fordi partiet med Mette Frederiksen i spidsen ikke vil svare klart på, om de vil fjerne kontanthjælpsloftet, hvis partiet kommer i regering efter næste valg:

- En enlig mor med tre børn vil for eksempel få 20.300 kroner efter skat. Det, synes jeg, er et meget generøst samfund. Men hvis Wammen er så voldsomt imod det kontanthjælpsloft, vil han så svare på, om han vil fjerne det, hvis man får magt som man har agt. Og hvordan har man tænkt sig at finansiere det?, lyder det fra Jakob Ellemann, der ikke efterfølgende fik et klart svar fra S-ordføreren.

Også på sociale medier forsøger Venstre at få Socialdemokraterne til at svare på, om en rød regering vil afskaffe det kontanthjælpsloft, de lige nu tordner imod.

Her Venstres erhvervsordfører Torsten Schack:

Og Venstres pressechef Niels Thulesen Dahl: