Politik

Kristian Jensen: Vi har ikke ændret Europol-ambitioner

Der er intet ændret på regeringens ambitioner om at forblive i politisamarbejdet, siger udenrigsministeren.

Dansk politi skal fortsat være med i det europæiske politisamarbejde Europol.

Det fastslår udenrigsminister Kristian Jensen (V) over for TV 2.

Meldingen kommer efter at dagbladet Politiken tidligere torsdag aften skrev, at regeringen har konkluderet, at en parallelaftale ikke lader sig gøre – og at regeringen derfor går efter en mindre særaftale med Europa-Kommissionen. Det skulle sikre, at dansk politi efter 1. maj næste år fortsat har fuld operationel adgang til samarbejdet.

- Der er intet ændret i det ambitionsniveau, vi har. Vi har sagt fra starten af, at det er svært at få en parallelaftale, hvor vi er fuldt og helt med. Det har konsekvenser, når man stemmer – og især når man stemmer nej, siger udenrigsministeren.

Indholdet er det vigtigste

Regeringens mål er stadig, forklarer Kristian Jensen, at dansk politi skal være med så tæt som muligt på kernen af Europol, og at man er med i så mange af de styrende organer i Europol som overhovedet muligt.

Om det så kaldes en særaftale eller en parallelaftale er ikke så vigtigt for ham.

- Det, der er vigtigt for mig er indholdet. Indholdet skal for mig være er, at dansk politi kommer så tæt som overhovedet muligt på kernen af Europol, siger han.

Jeg er ikke bookmaker. Jeg sætter hverken odds eller procent. Jeg kæmper for at skabe den bedst mulige tryghed for danskerne

Kristian Jensen (V), udenrigsminister

Særaftale er også usikker

Men netop en parallelaftale har man vist sig at være mere end svær at finde juridisk grundlag for at lave. Og det er også langt fra sikkert, at det kan lade sig gøre at få en særaftale, som eksempelvis fortsat giver adgang til at søge i Europols register, European Information System. Søgninger, som dansk politi foretager 70.000 af om rådet.

Udenrigsministeren afviser at forholde sig til sandsynligheden for, at regeringen indgår en aftale om Europol med Europa-Kommissionen.

- Jeg er ikke bookmaker. Jeg sætter hverken odds eller procent. Jeg kæmper for at skabe den bedst mulige tryghed for danskerne, siger han.

DF: Vi er fint tilfredse med en særaftale

Om det er en særaftale eller en parallelaftale, regeringen får på plads er et fedt for Dansk Folkeparti, så længe registeradgangen bevares.

- Hvis regeringen gerne vil kalde det, vi får, for en særaftale i stedet for en parallelaftale, så er jeg sådan set tilfreds med det, siger partiets EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth til Ritzau.