TV 2 erfarer: Regeringen vil tillade indefrysning af stigende boligskatter

Regeringen vil give boligejerne mulighed for at vente med at betale stigningerne i skatterne til de sælger boligen.

Når skatteminister Karsten Lauritzen (V) onsdag middag præsenterer regeringens udspil til et nyt system til ejendomsvurderinger, vil han udstyre de nuværende boligejere med en mulighed for at vente med at betale stigningerne i deres boligskatter.

Det erfarer TV 2 fra centrale kilder.

I de kommende år frem mod 2020 har boligejerne udsigt til stigninger i både ejendomsværdiskatten og grundskylden. Det er disse stigninger, der fremover kan indefryses, så de først skal betales, når boligen engang sælges og man typisk høster en gevinst.

Man kan altså udskyde betalingen og på den måde slippe for at belaste sin økonomi på den korte bane. 

Ifølge TV 2s oplysninger vil ordningen betyde, at kraftige stigninger - som overstiger udviklingen i lønningerne - automatisk bliver indefrosset, så de først skal betales senere. Boligejerne kan dog vælge at stå uden for ordningen og i stedet betale stigningerne løbende. 

Ordningen skal efter planen indføres allerede fra nytår.

Hidtil kun for pensionister

Den minder om en ordning, som landets pensionister har haft. Den har dog kun omfattet grundskylden - og altså ikke også ejendomsværdiskatten, der også vil være omfattet af den nye ordning. Mod at betale en rente til kommunen har de haft mulighed for at vente med at betale grundskyld til den dag, de sælger boligen eller dør. 

Tidligere har opgørelser vist, at boligejerne i tre ud af fire af landets kommuner har udsigt til at betale højere grundskyld i år. Som en del af aftalen om kommunernes økonomi for 2017 blev det besluttet, at grundskylden må stige med 5,5 procent næste år.

De danske boligejere betaler i dag omkring 42 milliarder kroner om året i boligskatter, heraf stammer de 28 milliarder kroner fra grundskyld.