Politik

Sådan vil regeringen ændre boligskatten

Boligejerne kommer til at slippe billigere fremover ifølge regeringens plan.

Halvdelen af danskerne ejer deres egen bolig – og derfor har det været ventet med nogen spænding, hvordan regeringen vil strikke et nyt system til vurdering af ejendomme sammen.

Klokken 13.00 giver skatteminister Karsten Lauritzen (V) svaret i Finansministeriets rentekammersal, men allerede nu kan vi tegne konturerne af det nye system.

Nyt forsigtighedsprincip

Det tidligere system har været stærkt udskældt for at en række boligejere har betalt for meget i boligskat.

Regeringen har opgivet at sætte en stopper for forkerte ejendomsvurderinger, men vil i stedet indføre et nyt 'forsigtighedsprincip' i vurderingerne. Ved at skære 20 procent af vurderingen af ejendomme skulle antallet af boligejere, der kommer til at betale for meget i boligskat, blive reduceret kraftigt.

En villa, der i dag er vurderet til 5 millioner kroner, vil altså fremover kun blive beskattet af en værdi på 4 millioner kroner.

Grundskyld og ejendomsværdiskat sænkes

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) annoncerede i sin åbningstale i Folketinget tirsdag, at de planlagte stigninger i grundskylden efter 2020 skal skrottes. Noget, der særligt vil vække glæde hos husejerne i hovedstadsområdet, hvor eksempelvis Frederiksberg har oplevet massive stigninger i grundskylden.

Berlingske skriver onsdag, at regeringen også vil sætte ejendomsværdiskatten ned.

I dag betaler man 1 procent i ejendomsværdiskat af boligværdien til og med 3 millioner kroner - og godt 3 procent af resten, hvis den vel at mærke er mere værd. Regeringen planlægger også at sænke skatten på de første 6 millioner kroner af boligværdien til 0,6 procent.

Er boligen mere værd, betales 1 procent i ejendomsværdiskat af resten, bekræfter kilder over for TV 2.  

Skatterabat til 600.000 boligejere

Ingen boligejere skal betale mere i boligskat fremover, fastslog statsministeren tirsdag. For at sikre det, står en række boligejere til at få en ny skatterabat.

Hvis man bor i et hus, der stiger så meget i værdi, at de lavere skattesatser ikke er nok til opveje det, vil man blive omfattet af rabatten, skriver Berlingske onsdag.

Også den oplysning har TV 2 efterfølgende fået bekræftet.

730.000 danskere får penge tilbage

De boligejere, der har betalt for meget i boligskat, fordi den offentlige vurdering har været for høj, vil få pengene tilbage.

Det drejer sig om 10 milliarder kroner, der skal tilbage i boligejernes lommer, skriver DR Nyheder onsdag. Kilder bekræfter oplysningen over for TV 2.

Regeringen har samlet set sat omkring 24 milliarder kroner af til at rydde op efter det omstridte ejendomsvurderingssystem og til at indføre et nyt boligskattestop. Af de 24 milliarder kroner bliver 10 milliarder afsat til tilbagebetalingen, skriver DR.

Indefrysning af stigende boligskatter

Nuværende boligejere får en mulighed for at vente med at betale stigningerne i deres boligskatter, erfarer TV 2 fra centrale kilder.

I de kommende år frem mod 2020 har boligejerne udsigt til stigninger i både ejendomsværdiskatten og grundskylden. Det er disse stigninger, der fremover kan indefryses, så de først skal betales, når boligen engang sælges og man typisk høster en gevinst. 

Ifølge TV 2s oplysninger vil ordningen betyde, at kraftige stigninger - som overstiger udviklingen i lønningerne - automatisk indefryses, så de først skal betales senere. Boligejere kan dog vælge at stå uden for ordningen og i stedet betale stigningerne løbende.