Politik

S er tavse, mens K og DF savner løsning for de næste fire år

Regeringens nye boligskatteudspil får ikke nogen hjertevarm modtagelse hverken fra støttepartierne eller oppositionen.

Plusser og minusser.

Sådan lyder opsummeringen fra Dansk Folkeparti og De Konservative efter en såkaldt teknisk briefing om regeringens udspil til et nyt ejendomsvurderingssystem og boligskattestop.

Finans- og skatteordførerne er blevet klogere, men savner stadig svar på en række spørgsmål. Derfor er det for tidligt at svare på, om der er tilfredshed at spore.

De Konservative har fokus på, at regeringens system først træder i kraft efter 2020.

- Der er konstruktive toner i regeringens forslag, men det er et kæmpe problem, at regeringen lader boligskatter stige de næste fire år. Det er uholdbart, siger skatteordfører Brian Mikkelsen (K) til Ritzau.

S: Det er temmelig kompliceret

Socialdemokratiet møder op til forhandlinger med viljen til at finde en aftale – men det er svært at danne sig et overblik over regeringens udspil, mener gruppeformand Henrik Sass Larsen.

- Det er temmelig kompliceret, som det ser ud i øjeblikket, og derfor er det for tidligt at udtale sig om de enkelte effekter, fordi djævlen ligger nogle gange i detaljen, siger han til Ritzau.

DF: Kan nok ikke stå alene

Dansk Folkeparti har en række spørgsmål, man gerne vil have besvaret.

- Billedet er ikke helt klart. Det, man lægger op til, er, at man skubber det foran sig og skal løse det lidt derudad. Vi skal i hvert fald have lavet en masse regnestykker på, hvad sker der eksempelvis, hvis boligpriserne falder, siger finansordfører René Christensen (DF) til Ritzau.

Han håber på en aftale om boligskatten, men siger samtidig:

- Det er nok svært at se, at det kan stå fuldstændigt alene.

SF: Det nærmer sig generationstyveri

Begejstringen er også til at overse i SF. 

Partiets skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen mener, at regeringens nye system bliver endnu mere skævt end det nuværende. 

- Regeringens udspil nærmer sig et gedigent generationstyveri. Taberne bliver nemlig i høj grad unge, der skal ind på boligmarkedet efter 2020. De kan ikke få rabat, og de får nedsat deres rentefradrag. Samtidig vil de formentlig opleve højere boligpriser, fordi der samlet set sker en lempelse af beskatningen af boliger, siger hun i en skriftlig kommentar.