Politik

Pind i brev til Rigspolitiet: Forbered jer på at vi ryger ud af Europol

Justitsministeren skriver til rigspolitichefen, at han må begynde at forberede sig på, at dansk politi skal ud af Europol.

Meget tyder på, at Danmark ryger ud af det fælleseuropæiske politisamarbejde Europol. Bestræbelserne på at lande en parallelaftale, så dansk politi fortsat kan bidrage til og gøre brug af Europol har ind til videre ikke vist sig at bære frugt – og det begynder man nu at forberede sig på hos Rigspolitiet.

Ifølge et brev, som justitsminister Søren Pind (V) har skrevet til rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, og som Berlingske er kommet i besiddelse af, må rigspolitichefen nu tage ”de nødvendige forberedende skridt” til en situation, hvor Danmark er ude af Europol.

"Vidtrækkende konsekvenser"

Brevet fra Søren Pind er et svar på et brev fra rigspolitichefen, hvor han beder om en afklaring på situationen for dansk politi efter danskernes nej til at ophæve retsforbeholdet i december sidste år.

Havde flertallet af vælgerne stemt ja, kunne dansk politi have fortsat i Europol, der til maj overgår fra det såkaldte mellemstatslige niveau i EU-samarbejdet til et overstatsligt niveau.

Det vil, ifølge brevet fra Jens Henrik Højbjerg, som Berlingske også er kommet i besiddelse af, ”have vidtrækkende konsekvenser for dansk politis arbejde såvel nationalt som internationalt”, hvis man fremover må stå uden for samarbejdet.

DF løber fra løfte

Diskussionen om Danmarks mulige fremtid har været i gang siden nej’et i december sidste år.

Senest kunne TV 2 fortælle, at Dansk Folkeparti er løbet fra sit løfte om at anbefale et ja, hvis spørgsmålet om Europol-medlemskab sættes til en ny folkeafstemning. Nu kræver Dansk Folkeparti også en folkeafstemning om Schengen-samarbejdet, der sikrer åbne grænser overalt i EU.

I debatten op til afstemningen lød det også fra Dansk Folkeparti, at Danmark "selvfølgelig" ville have mulighed for at få en parallelaftale, så politiet fortsat kan samarbejde med andre EU-landes politikorps. Noget, der har vist sig at være langt sværere.