Politik

Hvor kommer de 24 milliarder til boligejerne fra? Her er Lauritzens tågede svar

Skatteministeren har lidt svært ved at svare på hvem der egentlig betaler for at boligejerne kan føle sig mere trygge.

Regeringen har onsdag fremlagt et nyt system for ejendomsvurderinger og i samme åndedrag en omlægning af boligskatterne.

Men de nye vurderinger må ikke føre til højere boligskatter for den enkelte, mener man i regeringen. Derfor er der i regeringens 2025-plan afsat 24 milliarder kroner til det, man kalder ”tryghed for boligejerne i overgangen til de nye vurderinger”.

En slags buffer, der skal sørge for, at ingen boligejere bliver overrumplet af stigninger i boligskatterne. Stigninger, der i værste fald kunne tvinge folk til at flytte.

Det er råderummet. Det er penge, der er derude. De 10 milliarder kroner er nogen, der skal betales til boligejerne, og de resterende 14 milliarder kroner er så nogen, der kommer fra råderummet.

Karsten Lauritzen (V), skatteminister

- Det er det tågede svar

Men hvor kommer de penge egentlig fra? Det søgte TV 2 svar på, da vi mødte skatteminister Karsten Lauritzen (V) efter pressemødet i Finansministeriet, hvor han fremlagde boligskatteudspillet.

Hvis man spørger, hvor pengene kommer fra, får man normalt sådan et tåget svar om råderummet og sådan noget. Kan du præcis fortælle, hvem det er, der betaler de 24 milliarder kroner?

- Jamen, det er det tågede svar. Det er råderummet. Det er penge, der er derude. De 10 milliarder kroner er nogen, der skal betales til boligejerne, og de resterende 14 milliarder kroner er så nogen, der kommer fra råderummet, svarer ministeren.

'Nødvendige' penge

Men der ligger jo ikke bare penge og svæver rundt ude i rummet. Der må være nogen, der betaler de 24 milliarder?

- Det er penge, man ikke kan bruge til andre ting. Det er penge, som regeringen godt kunne tænke sig at bruge på sænke skatten på arbejde eller skabe mere velfærd, men det er penge, der er nødvendige at bruge for at få sat gang i et nyt vurderingssystem og overgangen til et forbedret skattestop.

Således oplyst om, hvad regeringen gerne ville have brugt pengene på, forsøgte vi igen.

Reformer har skaffet pengene

Nogen må have betalt de 24 milliarder kroner. De må komme et sted fra?

- Råderummet kommer af, at vi har lavet en lang række reformer. Det gjorde VK-regeringen, og det har den tidligere socialdemokratiske regering også gjort. Det gør, at vi i 2025 har et råderum på 40 milliarder kroner. Regeringen har valgt at bruge nogle af de penge på et nyt forbedret boligskattestop, lyder det fra ministeren.

Vi prøver lige en sidste gang.

Så der er ikke rigtig nogen, der betaler de 24 milliarder kroner?

 - Man kan sige, at hvis man ikke vil lave et nyt forbedret boligskattestop, og man får 10 milliarder kroner ekstra ind i 2040, så kan man bruge de penge til forskellige ting. Men det har regeringen altså ikke ønsket, fordi vi ville rette op på nogle af urimelighederne på boligmarkedet, svarer Karsten Lauritzen.

Regeringens plan - inklusiv de sagnomspundne 24 milliarder kroner - skal nu forhandles med Folketingets partier.