Her har de udsigt til de største skattebesparelser

Regeringen vil aflyse stigningerne i grundskylden fra 2020 – og det kommer særligt storbyerne til gode.

Mens boligejerne i provinsen kan se frem til at få milliarder af kroner retur i for meget opkrævet boligskat, kan boligejerne i de større byer se frem til at spare millioner af kroner fra 2021, fordi stigningerne i grundskylden bliver aflyst.

Det viser de regneeksempler, som regeringen har fremlagt som led i sit nye udspil for en ny boligskat, ’Tryghed for boligejerne’.

- For at danskerne kan føle sig trygge og sikre på deres økonomi, skal der være tryghed omkring boligskatterne. Det, som jeg i dag lægger frem, skaber den tryghed i maven såvel som i tegnebogen. Jeg vil sige det klokkeklart: Ingen, som ejer en bolig i dag, skal frygte at blive beskattet fra hus og hjem, sagde Karsten Lauritzen, da han onsdag eftermiddag fremlagde udspillet.

Frederiksberg sparer mest

Af tallene bag fremgår det blandt andet, at en ejer af et typisk hus på Frederiksberg, der er vurderet til 8,4 millioner kroner, kan se frem til en besparelse på 68.100 kroner i grundskyld i 2021. Og i Rødovre vil man som ejer af et hus, der er vurderet til 3,1 millioner kroner, kunne spare 35.600 kroner i 2021.

Men også vest for Storebælt er der gode nyheder i regeringens plan. En ejer af et typisk hus, der er vurderet til 3 millioner kroner i Aarhus vil spare 17.900 kroner i grundskyld i 2021. Ejer man i stedet hus til 2 millioner kroner i Odense, lyder besparelsen på 6.600 kroner årligt, mens familien i et hus vurderet til 1,7 millioner kroner i Aalborg vil spare 16.200 kroner.

For de fleste større byer i Danmark gælder det, at ejendomsværdiskatten næsten vil være det samme med de nye skatteregler, når de er indfaset i 2021. Her er det særligt boligejere uden for de store byer, der vil spare penge.

10 milliarder betales tilbage

Og det er både "afbalanceret og rimeligt", siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) under fremlæggelsen af udspillet onsdag eftermiddag.

- Der er en skævhed mellem land og by. Mange i landdistrikterne har betalt for høj boligskat, og i de større byer ser vi også en forskel mellem villaer og lejligheder. Hvis ikke vi får lavet nye vurderinger, fortsætter skævhederne, siger Karsten Lauritzen.

Foruden en lempelse af ejendomsværdiskatten og en aflysning af stigningerne i grundskylden, vil regeringen bruge 10 milliarder kroner på at betale for meget opkrævet ejendomsskat tilbage. Det kommer særligt boligejere på Lolland-Falster, i Sønderjylland og det vestlige Jylland til gode.