Politik

Løkke vil sænke danskernes boligskat: - Ingen vil komme til at betale mere

- Vi vil sænke både grundskyldssatsen og ejendomsværdisatsen, forklarer statsministeren i sin åbningstale.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) løfter nu for første gang sløret for, hvad regeringens prioriteter er, når Folketingets partier dette efterår skal drøfte, hvordan fremtidens boligskatter skal se ud.

Og Løkkes udspil indebærer, at boligskatterne bliver sænket.

- Ingen nuværende boligejere vil komme til at betale mere, end med de nuværende skatteregler. Og mange vil komme til at betale mindre, slår statsministeren fast i sin tale i forbindelse med Folketingets åbning tirsdag.

Spørgsmålet om fremtidens boligbeskatning har længe været et centralt diskussionsemne på Christiansborg. Regeringen er blevet kritiseret for endnu ikke at have præsenteret et konkret udspil - men dét sker onsdag, siger Løkke i sin åbningstale:

- Ingen må blive beskattet ud af sin bolig. Der skal være tryghed for boligejerne. Derfor fremlægger vi i morgen både et nyt og bedre vurderingssystem og et nyt forslag til boligbeskatning.

Lars Løkke forklarer, at regeringens udspil vil indeholde flere elementer:

- For det første et nyt, forbedret skattestop. Vi skabte selv skattestoppet i 2001 med det sigte at skabe tryghed for boligejerne. Det var godt. Men det har vist sig langtfra at være godt nok, siger statsministeren og fortsætter:

- Derfor skal vi have et nyt, bedre skattestop, så boligejerne får en reel tryghed.

Vil sænke ejendomsværdiskatten

Også selve skatteprocenten skal ned, understreger statsministeren:

- Vi vil sænke både grundskyldssatsen og ejendomsværdisatsen. De samlede boligskatter reduceres i mange år frem. Det har vi penge til med den reserve på 24 milliarder kroner, som vi har sat af i helhedsplanen.

Derudover ønsker regeringen at aflyse fremtidige stigninger i grundskylden, understreger Løkke.

De nye regler for boligskat skal ifølge regeringen træde i kraft, når den nuværende politiske aftale om boligbeskatningen udløber i 2020.

Konservative har i forbindelse med efterårets forhandlinger gjort det til sin mærkesag, at få sænket boligskatterne. Og her tager man godt imod statsministerens melding: 

Begejstringen er noget mere forbeholden hos oppositionen: 

- Nu har regeringen – må jeg tilføje langt om længe – lagt et konkret forslag frem. Vi har ikke haft lejlighed til at se det endnu. Det gør vi i morgen, og så tager vi diskussionen der, siger Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen.