Politik

Løkke mener, at kontanthjælpsloftet er en fremstrakt hånd til de svageste

Lars Løkke erkender, at livet på kontanthjælp ikke er let. Men svaret er ikke højere kontanthjælp - det er at folk får et arbejde, understreger han.

Danskere, der tjener mere end en halv million kroner om året, og danskere, der ejer deres hus eller lejlighed, kan se frem til at slippe billigere i skat.

Til gengæld skal SU-modtagere nøjes med færre penge i stipendie og folkepensionsalderen bliver hævet. Samtidig mærker tusindvis af kontanthjælpsmodtagere i denne måned at have færre penge til rådighed, efter at det omdiskuterede kontanthjælpsloft er trådt i kraft.

Sådan lyder nogle af hovedelementerne i den økonomiske plan, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og resten af regeringen har fremlagt den seneste tid.

I et interview med TV 2s politiske redaktør Anders Langballe afviser Lars Løkke Rasmussen imidlertid, at hans politik har som mål at tilgodese dem, der allerede har mest, på bekostning af dem, der har mindst.

- Jeg er helt uenig i den beskrivelse. For dem vi giver den største skattelettelse, er ham eller hende, der har været på kontanthjælp et år og parkeret på kanten af arbejdsmarkedet, og som får et arbejde. Ham eller hende får i kroner og øre den største skattelettelse, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til den såkaldte ’jobreform’, som er en del af regeringens samlede 2025-udspil. 

En rimelighedsbetragtning

Lars Løkke Rasmussen afviser samtidig helt, at man kan tale om, at nogle bliver ’ramt’ af det kontanthjælpsloft, der trådte i kraft 1. oktober.  

- Hvis man får kontanthjælp, er det fordi man står til rådighed for arbejdsmarkedet. Og jeg køber ikke det der argument om, at man bliver ’ramt’. Det her handler om, at det skal kunne betale sig at arbejde. Og jeg ved godt, at det ikke er nogen let ting at være på kontanthjælp for en enlig mor med to børn. Men svaret på det er jo ikke, at man så skal have mere i kontanthjælp. Svaret er, at man skal have et arbejde. Og det er jo det, alt det her handler om. At få skabt mere vækst i Danmark, så vi får skabt endnu flere arbejdspladser, siger statsministeren.

Så er det du siger, at kontanthjælpsloftet sådan set er en fremstrakt hånd til de svageste i samfundet?

- Ja, det er det. Det handler om, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde. Og det har to dele i sig: Dels at lægge et loft over hvor meget man samlet set kan få i offentlige ydelser, og så give en målrettet skattelettelse, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

- Og så er det også ud fra en rimelighedsbetragtning: At dem, der står op hver morgen og knokler skal kunne mærke, at de har mere ud af det, end hvis de lod være.