Politik

Skattetrykket stiger trods reformer

I 2016 når skattetrykket det højeste niveau siden 2005 ifølge Dansk Erhverv, der opfordrer til handling.

I år bliver skattetrykket i Danmark 47,6 procent, viser beregninger fra Dansk Erhverv. Det er mere, end regeringen havde forventet. Og fraregner man fremrykningen af pensionsskatterne i 2014, har det ikke været højere i ti år.

Det skriver Berlingske mandag.

Skattetrykket udregnes som de samlede skatter og afgifter målt i forhold til landets samlede produktion i form af BNP.

Skattetrykket stiger i takt med beskæftigelse

Derfor stiger skattetrykket, når staten får flere penge ind i skat af eksempelvis danskernes pensionsafkast.

På samme måde stiger skattetrykket, når beskæftigelsen vokser. Når personer går fra ledighed til job, stiger deres skat og derfor skattetrykket.

Man skal dog ikke lade sig narre, mener Dansk Erhverv. En række faktorer - såsom netop beskæftigelsen og pensionsafkast - bidrager først og fremmest til udsving på den korte bane.

Renset for udsving

Tager man en mere gennemsnitlig tendens over de sidste mange år, vil man se, at skattetrykket ikke falder i Danmark - trods reformer med henblik på det modsatte.

Det siger Geert Laier Christensen, der er underdirektør i Dansk Erhverv.

- Når vi har lavet analysen over så lang en periode, så er det for at få et billede, der er renset for de udsving. Nogle af de nævnte ting er noget, der kan få skattetrykket til at stige et enkelt år, siger han til Ritzau.

- Det afgørende er, hvor gennemsnittet ligger. Der ligger vi med et stabilt højt niveau, på trods af at man i en årrække har talt om, at vi har fået skattelettelser i Danmark. Det var vi altså ikke.

Efterspørger vækst

Problemet er ifølge Dansk Erhverv, at der ikke er lavet reformer, der skaber mere af det, erhvervslivet efterspørger for at skabe vækst.

- Det er afgørende, at vi sikrer et skattesystem i Danmark, hvor vi får flere investeringer, et større arbejdsudbud og undgår grænsehandel, siger Geert Laier Christensen.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd deler analysen af, at skattetrykket ikke er faldet. Ifølge analysechef Jonas Schytz Juul er det dog ikke et problem.

- Det er ikke den rigtige vej at gå at lave skattelettelser ved eksempelvis at sparre på uddannelse, siger han til Berlingske.