BLOG: Vi skal tage os godt af vores ældre medborgere. Mange plejehjemsbeboere oplever desværre en hverdag, hvor de føler sig ensomme og smådeprimerede. I forsøget på at skabe større livskvalitet for beboerne har mange plejehjem således tyet til besøgsdyr. Det viser nye tal fra TrygFonden. Det glæder mig umådeligt, da alle uanset alder har ret til et godt liv.

For nogle år tilbage undersøgte et hold forskere fra Aarhus Universitet, hvordan kontakten til hunde påvirker ældre og dementes mentale velbefindende. Resultatet viste, at besøgshundene tilfører noget særligt i interaktionen med ældre og demente – noget, som hverken robotsæler eller demensbamser er i stand til på lignende vis. Senest har Ældre Sagen været på banen og fortalt, at det ikke kun er katte og hunde, man benytter, men at mange plejehjem også benytter sig af får, høns og andre mere utraditionelle besøgsdyr. Seneste skud på stammen er besøgsgrise. Ifølge Karen Thodberg som er seniorforsker på Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet, er grise lærenemme, nysgerrige og meget aktive, hvorfor de kan være ideelle som besøgsdyr på plejehjem. 

Jeg tror, vi er mange, som ikke får besøgt vores ældre familiemedlemmer og bekendte så meget, som vi ellers gerne ville. Ligesom jeg også er sikker på, at vores dygtige plejepersonale gør, hvad de kan for at skabe en værdiskabende hverdag for vores ældre. Men hvor er det godt, at besøgsdyr kan tjene som et godt alternativ eller supplement.

Der kan ikke herske tvivl om, at besøgsdyrene skaber liv og glade dage rundt om på plejehjemmene. Nærvær fra mennesker og dyr kan aldrig erstattes af robotter. Lad os derfor fortsætte med at tænke i kreative velfærdsløsninger.