Politik

Kontanthjælpsloftet skaber fattigdom – ikke arbejdspladser

I dag skubber regeringen og resten af blå blok tusindvis af danskere længere ud i fattigdom.

I dag bliver tusindvis af danskere ramt af kontanthjælpsloftet. Hele 33.000 danskere rammes, når kontanthjælpsloftet træder i kraft i dag. Det er hele 5200 flere, end regeringen først havde skønnet. Tidligere har regeringen sagt, at det rammer 13.000 enlige forsørgere, men det tal kan man jo nu kun frygte vil stige. En enlig mor til to børn står til at miste 2900 kroner hver eneste måned fra i dag. Det er altså ikke et lille symbolsk beløb. Det kommer til at gøre et stort indhug i en presset families økonomi.

Lige så skævt rammer 225-timers reglen, som kræver, at man skal arbejde 225 timers ordinært arbejde for at få lov at få udbetalt sin fulde ydelse. Men mange danskere på kontanthjælp har slet ikke mulighed for at arbejde, fordi de har andre tunge problemer end ikke at have et job. Det kan både være misbrug eller depression, der kan gøre hverdagen svær og uoverskuelig.

Regeringen pakker kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen ind i det budskab, at beskæftigelsen skal øges, men ifølge ministeriets egne beregninger forventer man kun, at omtrent 650 kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde som følge af stramningerne. Det er altså 33.000 i forvejen pressede danskere, der skal have ”strammet bardunerne” yderligere for blot at få et mindre antal af danskerne i arbejde.

Det er en helt skæv politik, og der er i den grad et urimeligt forhold mellem, hvor hårdt det rammer de danske familier på kontanthjælp, og hvor mange det reelt får i arbejde. Derfor er det helt afgørende, at vi får afskaffet de stramninger, der kun bidrager til en øget fattigdom og ulighed i Danmark.

Det er en fuldstændig håbløs blå logik, at når man skubber danskere ud i fattigdom, så får man størstedelen af dem i arbejde. For det kan regeringens egne tal ikke engang bevise.