Politik

Venstre om DF-kovending: Det her er mere end vælgerbedrag – det er i særklasse

Venstre-ordfører raser over Dansk Folkepartis kovending om Europol. Thulesens garantier fik afgørende betydning for valgresultatet, siger han.

Dansk Folkeparti med Kristian Thulesen Dahl i spidsen gør sig skyldige i hidtil uset groft løftebrud og vælgerbedrag, når de pludselig ikke længere vil garantere, at partiet i tilfælde af en ny folkeafstemning om dansk Europol-deltagelse vil anbefale et ’ja’.

Sådan lyder anklagen fra Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen, efter at TV 2 torsdag kunne bringe et klip med DF-formanden fra valgkampen forud for folkeafstemningen om retsforbeholdet.

Dengang garanterede Thulesen i klare vendinger, at han ville anbefale danskerne at stemme ’ja’ i tilfælde af en Europol-afstemning.

Men nu - efter folkeafstemningen 3. december og meldingen om, at en parallelaftale ikke ser ud til at kunne blive forhandlet på plads - vil Dansk Folkeparti ikke længere garantere, at de vil anbefale et ’ja’ i tilfælde af en kommende Europol-folkeafstemning.

Nu kræver partiet pludselig, at regeringen samtidig udskriver en folkeafstemning om Danmarks medlemskab af Schengen.

- Jeg synes, det er helt vildt. For jeg er slet ikke i tvivl om, at rigtig mange danskere blev betrygget af Kristian Thulesen Dahls garanti for, at vi kunne blive i Europol lige meget hvad. Han gik ud og lovede klokkeklart, at uanset Schengen-samarbejdet og grænsekontrol og hvad ved jeg, så ville han anbefale et ja i en folkeafstemning om Europol, hvis det måtte glippe med en parallelaftale. Og det løfte løber de nu fra så stærkt som en hest kan rende, siger Jan E. Jørgensen.

Er det ligefrem løftebrud og vælgerbedrag?

- Det er mere end det. For det var et afgørende argument i valgkampen, at det sådan set slet ikke handlede om Europol, for vi kunne sagtens komme med i Europol. Så det her er noget, der har haft afgørende betydning for, at valget fik det udfald, som det fik. Derfor er det her i særklasse noget, vi ikke har set før.

Afviser DFs nye krav

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviste torsdag Dansk Folkepartis ønske om nu at sende Danmarks medlemsskab af Schengen til folkeafstemning. Og Jan E. Jørgensen kalder det nye krav fra regeringens støtteparti for ”uhørt”.

- Selvfølgelig kan man da diskutere Schengen. Man kan diskutere hvad som helst. Og det kan da godt være, at man om fem eller ti år kunne have en afstemning om Schengen. Men at sætte det som en helt ny betingelse for at man vil gøre det, man lovede man ville gøre i valgkampen, er helt uhørt, siger Jan E. Jørgensen.

TV 2 forsøger at få en kommentar til kritikken fra Kristian Thulesen Dahl.