Politik

Thulesen løber fra sin egen garanti fra valgkampen: - Jeg gik for langt

Den garanti om en Europol-anbefaling, som Kristian Thulensen Dahls gav under valgkampen, gælder ikke i dag. Jeg gik for langt, siger han.

- Jeg gik for langt.

Sådan lyder det nu fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, der de seneste dage er blevet anklaget for regulært vælgerbedrag i forbindelse med folkeafstemningen om retsforbeholdet i december sidste år.

Dengang garanterede Thulesen i klare vendinger, at han ville anbefale danskerne at stemme ’ja’ i tilfælde af en ny kommende Europol-afstemning.

Men nu - efter folkeafstemningen 3. december og meldingen om, at en parallelaftale ikke ser ud til at kunne blive forhandlet på plads - vil Dansk Folkeparti ikke længere garantere, at de vil anbefale et ’ja’ i tilfælde af en kommende Europol-folkeafstemning.

Ved partilederrunden om folkeafstemningen om retsforbeholdet i november 2015 slår Thulesenfast, at Dansk Folkeparti uden modkrav vil anbefale "ja" i tilfælde af ny afstemning om Europol.

- Jeg må blankt erkende, at jeg gik for langt. Jeg var forhastet i forhold til det her med, hvad Dansk Folkeparti så vil anbefale, siger DF-formanden til TV 2. 

Dansk Folkeparti kræver nu pludselig, at regeringen samtidig udskriver en folkeafstemning om Danmarks medlemskab af Schengen, hvis partiet skal kunne anbefale et 'ja' til Europol.

- Det er jo et dilemma for os. Europol vil vi gerne være en del af. Men på den anden side, at vi også meget gerne vil bevare grænsekontrollen. Og der må jeg bare sige, at hvad Dansk Folkeparti skal anbefale ved en mulig kommende folkeafstemning, det skulle jeg ikke have taget stilling til i 2015, siger Thulesen Dahl.

Men der er jo folk, der har stemt på baggrund af den garanti du gav i valgkampen. Føler du ikke et ansvar for at have sagt noget i valgkampen, som du nu er stukket af fra?

- Nej. Det der er sagen er, at der givetvis er mange danskere, for hvem det har været vigtigt at vide, at hvis ikke der kunne findes en tilfredsstillende løsning med EU om Europol, så kunne der komme en ny folkeafstemning. Og den del er der ingen slinger i valsen i forhold til. For selvfølgelig får danskerne mulighed for at blive spurgt igen. Det, der er spørgsmålet her, er alene hvad Dansk Folkeparti så vil anbefale danskerne at stemme, hvis og når der i givet fald kommer sådan en folkeafstemning. Og der siger jeg bare, at det bør vi først tage stilling til, når vi ved, om der er blevet løst det her centrale spørgsmål for os omkring grænsen.

Er du ked af, at du sagde det her? Er det noget du vil undskylde for overfor vælgerne?

- Jeg synes ikke, at vi er inde i en kategori, hvor det handler om det. Det her handler om at erkende, at jeg blev for forhastet i forhold til at konkludere, hvad vi selv ville anbefale ved en kommende folkeafstemning, siger DF-formanden.