Politik

Langballe: Europol-exit mere sandsynligt efter Thulesens kovending

DF-formanden vil ikke længere garantere, at han vil anbefale et ja til Europol. En klokkeklar kovending, siger politisk redaktør.

Dansk Folkepartis kovending kan meget vel blive medvirkende til, at Danmark må forlade det fælleseuropæiske politisamarbejde Europol.

Sådan lyder analysen fra TV 2s politiske redaktør Anders Langballe, efter at Kristian Thulesen Dahl fredag har slået fast, at den garanti, han gav under valgkampen op til folkeafstemningen om retsforbeholdet, ikke længere gælder.

- Jeg må blankt erkende, at jeg gik for langt, sagde DF-formanden fredag eftermiddag til TV 2.

- Det tyder på, at Thulesen Dahl, da valgkampen om retsforbeholdet var i gang, kom til at sige lige lovligt meget. I iveren for at få det ’nej’, han kæmpede for, sagde han noget, som han nu stikker af fra, siger Anders Langballe.

Kræver også Schengen-afstemning

Dengang garanterede Thulesen Dahl i klare vendinger, at han og Dansk Folkeparti ville anbefale danskerne at stemme ’ja’ i tilfælde af en ny kommende Europol-afstemning.

Men nu - efter folkeafstemningen 3. december og meldingen om, at en parallelaftale ikke ser ud til at kunne blive forhandlet på plads - vil Dansk Folkeparti ikke længere garantere, at de vil anbefale et ’ja’ i tilfælde af en kommende Europol-folkeafstemning.

Nu kræver partiet pludselig, at regeringen også udskriver en folkeafstemning om Danmarks medlemskab af Schengen, hvis partiet skal kunne anbefale et 'ja' til Europol.

Schengen-samarbejdet er en aftale, som har til formål at fjerne grænsekontrol mellem EU-lande. Og det samarbejde ser Dansk Folkeparti gerne, at Danmark forlader, så vi igen kan indføre en permanent grænsekontrol.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviste tidligere på ugen pure DFs ønske om at sende Danmarks medlemsskab af Schengen til folkeafstemning.

Stor sandsynlighed for Europol-exit

Derudover har Løkke gjort det klart, at han kun vil udskrive en folkeafstemning om dansk Europol-medlemskab, hvis Dansk Folkeparti er klar til at anbefale et ’ja’.

- Får man ikke en parallelaftale med EU, og står Dansk Folkeparti fast på det, Thulesen har sagt nu her, så tror jeg, at sandsynligheden for, at Danmark kommer til at trække sig ud af Europol-samarbejdet, er stor, siger Anders Langballe.

Grunden til, at Danmark står til at ryge ud af det europæiske partisamarbejde, er fordi Europol overgår til at blive en såkaldt overstatslig instans. Og dermed forhindrer det danske retsforbehold – som et flertal af danskerne afviste at afskaffe 3. december - at Danmark fortsat kan deltage.