Politik

Ekstra Bladet-journalist: Her er sandheden om legendarisk Uffe Ellemann-forside

Hvad skete der egentlig den aften, hvor Uffe Ellemann-Jensen og en Ekstra Bladet-journalist drak whisky i Venstre-formandens hus?

”Træt og sejrssikker Uffe i nat: DEN ER HJEMME”

Sådan lød det på forsiden af Ekstra Bladet 10. marts 1998. En forside, som siden er blevet en af de mest ikoniske i den politiske Danmarkshistorie. En forside, som ifølge nogle ligefrem var med til at koste Uffe Ellemann – den daværende Venstre-formand – valgsejren og dermed statsministerposten. Og en forside, som siden har været genstand for kritik; for sagde Uffe Ellemann virkelig den aften, at sejren ved Folketingsvalget dagen efter, var hjemme?

I en artikel på net-mediet POV International giver journalisten bag forsideteksten og den tilhørende artikel, Nils-Christian Nilson, nu sin udlægning af begivenhederne den aften.

Nilson beskriver, hvordan han efter en valgdebat mellem Ellemann og Socialdemokraternes Poul Nyrup Rasmussen kørte med ud til Venstre-formandens hus i Hellerup, at de to slog sig ned i Ellemanns køkken og begyndte at drikke Johnnie Walker-whisky.

- Mens whiskyen svandt, fortalte Uffe træt, men glad om valgkampen. Og nøglesætningen i interviewet var: ’Nyrup tabte valget den dag, han udskrev det’, skriver Nils-Christian Nilson og fortsætter:

- Klokken var henad 01.00, da jeg endelig var tilbage på EB. Nyrup havde ikke rigtig sagt noget, men var gået trist rundt, så ’avismageren’ Lisbeth Hvidt var i knibe. Jeg gennemgik Uffes udtalelser, og hun spurgte: Kan jeg skrive, at han synes, den er hjemme? Det sagde jeg ja til.

Bandede den forside langt væk

Uffe Ellemann tabte som bekendt valget, og i efterfølgende interviews har han pure afvist, at han nogensinde den aften tog ordene ”den er hjemme” i sin mund.

- Billedet er jo ikke til at løbe fra. Men teksten – den er hjemme – var ikke noget, jeg har sagt. Så dum var jeg trods alt ikke, har Uffe Ellemann eksempelvis udtalt i et interview med DR.

- Men det var journalistens konklusion på det hele. Så det var altså ikke mig, der sagde det. Jeg bandede den forside langt væk. Og det var der mange andre, der også gjorde.

Pind: Angiveligt var det katten, der var kommet hjem

Også den nuværende justitsminister Søren Pind har tidligere beskæftiget sig med den berømte forside. I 2014 skrev han således et blogindlæg i Berlingske under overskriften ”Den aften Venstre tabte valget”.

Her beskriver han, hvordan Nils-Christian Nilson efter debatten mod Nyrup ”kattevenligt” spørger Ellemann, om han vil have et lift hjem.

- Stillet i denne situation siger Uffe ja. Og næste dag, efter at have nydt en whisky som tak for hjælpen i Uffes køkken, begår Nille (Nilsons kaldenavn, red.) så den efterhånden berømte forside: “Uffe: Den er hjemme”. Angiveligt skulle Uffe på spørgsmålet om, hvor hans kat var, have svaret netop det…

Men at Venstre-formandens kat skulle spille en rolle i dén forbindelse, afviser Ekstra Bladet-journalisten fuldstændig.

- Senere har den uvederhæftige Søren Pind påstået, at jeg spurgte Uffe: ’Hvor er din kat’, og at det så førte til overskriften: ’Den er hjemme’. Løgn og digt, skriver Nils-Christian Nilson.

Men fredag morgen står Søren Pind dog fast på sin version af forløbet. I en debat om artiklen på Facebook, skriver Søren Pind:

- Ha! Jeg har det fra Uffe selv! Tsk tsk Nille.