Politik

Dansk Folkepartis store vælgerbedrag

BLOG: Det er intet mindre end et demokratisk problem, når et flertal af de danske vælgere sidste vinter fulgte en klokkeklar anbefaling fra Dansk Folkeparti og satte deres lid til løftet om, at et nej til tilvalgsordningen bestemt ikke var et nej til at forlade det fælles europæiske politisamarbejde Europol. For skulle forhandlingerne om en parallelaftale om Europol falde til jorden, ja, så var det da bare at tage en ny afstemning udelukkende om Europol – en afstemning, som Dansk Folkeparti ville støtte op om og anbefale et ja til – også selvom det ville betyde et fuldgyldigt medlemskab af

BLOG: Det er intet mindre end et demokratisk problem, når et flertal af de danske vælgere sidste vinter fulgte en klokkeklar anbefaling fra Dansk Folkeparti og satte deres lid til løftet om, at et nej til tilvalgsordningen bestemt ikke var et nej til at forlade det fælles europæiske politisamarbejde Europol.

For skulle forhandlingerne om en parallelaftale om Europol falde til jorden, ja, så var det da bare at tage en ny afstemning udelukkende om Europol – en afstemning, som Dansk Folkeparti ville støtte op om og anbefale et ja til – også selvom det ville betyde et fuldgyldigt medlemskab af Schengen-samarbejdet.

Men nu – ni måneder efter afstemningen – når det alligevel skulle vise sig, at en parallelaftale ikke er så nem at få i hus, som Kristian Thulesen Dahl ellers forsikrede danskerne om, ja, så har piben pludselig fået en anden lyd.

Nu lægger DF så nye forudsætninger ind for at støtte op om en ny folkeafstemning om Europol. Først skal danskerne endnu engang til stemmeurnerne, og de skal tilmed vende tommelfingeren ned til Schengen-samarbejdet, før DF vil tilslutte sig en ny folkeafstemning om et fortsat medlemskab af Europol. For det første er det stik imod hvad de sagde tilbage i december, for det andet er det slet ikke muligt for Danmark at være med i Europol uden også at være Schengen-aftalen.

Det svarer ganske enkelt til at spille ludo med en fem-årig, der skifter farven på sin spillebrik alt efter hvor godt, de står på pladen. Får man ikke sin vilje, så ændrer man bare reglerne. Men sådan spiller klaveret ikke i dansk politik.

Det er ikke i orden at svigte de tusindvis af vælgere, der stemte nej d. 3. december i sikker forvisning om, at dansk politi fortsat – både før, under og efter afstemningen – ville kunne forblive en aktiv del af det europæiske politisamarbejde.  

Den danske regering fortsætter selvfølgelig arbejdet med at få en parallelaftale i hus. Og nej, det er ikke nemt – men vi bliver ved. Især fordi det var et klart politisk flertal, der mente at Danmark og dansk politi har stor gavn af Europol – herunder også Dansk Folkeparti. Men det er klart, at det bliver ikke nemmere, når Dansk Folkeparti i tide og utide kommer rendende med nye forudsætninger og betingelser, når virkeligheden ikke passer i Dansk Folkepartis kram.