Politik

72 kontanthjælpsmodtagere kæmper om én ledig stilling

Ifølge en arbejdsmarkedsforsker viser det, at der ikke er job nok.

Der er mange personer om buddet, når en­ ledig stilling slåes op på Jobnet. På landsplan er der 11 kontanthjælpsmodtagere per ledig stilling, mens der er helt op til 72 per ledig stilling i enkelte kommuner som for eksempel Langeland.

Det fremgår af en analyse af Jobnet fra den centrum-venstrepolitiske tænketank Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, skriver Berlingske.

Jobnet er det redskab, landets jobcentre stiller til rådighed for kontanthjælpsmodtagernes jobjagt. Der er også andre steder at finde job, men billedet giver et praj om, hvor svært det er at finde arbejde.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser desuden, at den samlede ledighed i august steg med 1.400 fuldtidsledige personer. Det sker, mens regeringens kontanthjælpsloft træder i kraft 1. oktober. Loftet begrænser, hvor meget støtte kontanthjælpsmodtagere kan modtage fra det offentlige og skal blandt andet. fungere som incitament for de ledige til at finde et arbejde.

Målet bliver svært at efterkomme, når de ledige job ikke er der, siger cheføkonom i AE Erik Bjørsted:

- Der er rigtig mange kontanthjælpsmodtagere, der slås om relativt få job i de forskellige landsdele.

Det billede tegner også flere borgmestre, Berlingske har talt med.

Store geografiske forskelle

Arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet Bent Greve siger, at analysen bekræfter billedet af det danske arbejdsmarked:

- Der er helt generelt ikke job nok. Samtidig er der det geografiske problem. Det er lettere at finde arbejde tæt på København, men næsten umuligt i udkantsområderne.

En anden analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viste tidligere på året, at virksomheder i bl.a. Nordjylland oplevede 462 gange, at de ikke kunne få besat et job.

Det er ikke ensbetydende med, at de job egner sig til kontanthjælpsmodtagerne, understreger Bent Greve overfor avisen.

Bent Greves påstand om, at der ganske enkelt ikke er tilstrækkeligt med job, der matcher kontanthjælpsmodtagernes uddannelse, finder enighed blandt flere borgmestre fra kommuner, hvis borgere må spejde langt efter jobbene i Jobnet.

For det er på ingen måde nemt at finde job til kontanthjælpsmodtagerne, siger borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S).

- Og når der endelig er en jobåbning, så kan virksomhederne vælge mellem de bedste. I dag er det bare sådan, at hvis du ikke har nogen uddannelse og ikke har lært at møde til tiden, jamen, så er det svært at få job, siger han til Berlingske.