Regeringen vil bekæmpe parallelsamfund med 250 millioner
Det skal være slut med, at forældre med anden etnisk baggrund end dansk holder unge mennesker i et jerngreb, lyder det fra Integrationsministeren.
Genopdragelsesrejser, undertrykkelse og tvungne ægteskaber.
Alt det skal være slut, mener regeringen, som i dag fremlægger et nyt udspil, der skal gøre op med parallelsamfund i Danmark.
- Vi skal ikke acceptere, at kvinder ikke kan slippe ud af et voldeligt ægteskab, eller at forældre påtvinger deres børn et indskrænket livssyn og forsøger at styre deres liv, siger Udlændinge og Integrationsminister Inger Støjberg.
Helt konkret foreslår hun, at man tager 250 millioner kroner af satspuljemidlerne til at bekæmpe parallelsamfundene. Ifølge udspillet skal 90 millioner kroner øremærkes til indsatsen mod social kontrol.
Udslusningsboliger og Exit-rejsehold
Udspillet kommer efter TV 2-dokumentaren ’Moskeerne Bag Sløret’, hvor imamer blandt andet blev afsløret i at sige, at kvinder ikke må tage arbejde, hvor der er mænd.
Regeringens udspil indeholder blandt andet en exit-pakke, der peger på, at der skal være omgående hjælp at hente for kvinder, børn og unge, der oplever stærk social kontrol, vold og undertrykkelse, og som ønsker at slippe ud.
Desuden vil regeringen sætte ind mod berøringsangsten, hvor lærere, pædagoger, sundhedspersonale og den almindelige borger er tilbageholdende med at gribe ind over for undertrykkelse.
Herunder kan du se pakkens tre hovedelementer:
- Udslusningsboliger, som skal hjælpe unge i overgangen fra et beskyttet ophold til at komme over i egen bolig
- Exit-rejsehold, der skal rådgive kommunerne om blandt andet forebyggelse af æresvold
- Individuel støtte fra kvalificerede støttepersoner, som kan hjælpe personer, der skal opbygge et nyt netværk efter at have brudt med sin familie
RED: De unge har brug for den her hjælp
Anita Johnson, som er direktør for RED-Safehouse, som driver et sikkert og skjult opholdssted for unge på flugt fra æresrelaterede konflikter, hilser den nye pakke meget velkommen:
- Der har i lang tid manglet et tilbud, der kan hjælpe de unge videre fra et meget beskyttet liv på et krisecenter til et liv i egen lejlighed. De unge mennesker, som udsættes for vold, kontrol og undertrykkelse, skal have hjælp til at sige fra over for de helt urimelige forhold, de bliver budt af familien, siger hun.
Ifølge Inger Støjberg er 250 millioner kroner ikke nok til at komme parallelsamfundene til livs. Der skal også en holdningsændring til. Men det er en god start, siger ministeren.
- Der bor mennesker i Danmark, som ikke lever efter det fundament af frihedsrettigheder, som vi har herhjemme, og det bliver vi nødt til at sætte ind over for. Vi kan ikke acceptere, at de skal holdes i sådan et jerngreb. Vi må få fat om nældens rod én gang for alle, for det trækker i den forkerte retning ellers, siger hun.
Vigtigst er, at der er nogle steder og personer, som de unge kan søge hjælp hos, siger ministeren.
Exitpakken er en del af et samlet udspil fra regeringen til bekæmpelse af social kontrol og undertrykkelse, der kommer som oplæg til efterårets satspuljeforhandlinger.