Politik

Løkke kæmper fortsat for aftale med EU: - Det er ikke umuligt

Regeringens plan er fortsat at lande en parallelaftale, som gør det muligt for Danmark at blive i Europol, siger statsministeren.

- Man kan ikke være halvt gravid. Enten er man gravid, eller også er man ikke.

Med det sproglige billede sagde Europa-Kommissionens vicepræsident Frans Timmermans tirsdag, at Danmark ikke skal gøre sig forhåbninger om at få en parallelaftale på plads, som gør, at vi kan forblive i det europæiske politisamarbejde Europol efter maj næste år.

En udtalelse, der ikke kom bag på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), lod han forstå, da han mødte pressen efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget torsdag.

- Det er ikke på den flade hånd at levere i en situation, hvor danskerne ad hoveddøren har sagt nej til Europol og så levere et medlemskab ad bagdøren. Det er ikke nogen ny information, men det rokker dog ikke ved, at jeg fortsat arbejder på at få det umulige til at ske, sagde en smilende statsminister.

Hvis det var umuligt, ville jeg konkludere, at det var umuligt.

Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister

I gang med plan B

Men er det realistisk?

- Ja, hvis det var umuligt, ville jeg konkludere, at det var umuligt. Jeg har også noteret mig hvad Frans Timmermans har sagt, men jeg fører en dialog med kommissionens formand (Jean-Claude Juncker, red.), og han har ikke udtalt sig i den her sag.

Ifølge statsministeren er regeringen i øjeblikket i gang med plan B. Plan A var, at danskerne accepterede en tilvalgsmodel, hvor Folketinget kan vælge bestemte områder af EU-samarbejdet til, alt efter hvad der er politisk opbakning til.

- Det respekterer vi, at danskerne ikke ville, og derfor er plan B så at prøve at se om det kan lade sig gøre med en parallelaftale, og det er det, jeg bruger min energi på, før jeg kommer til en plan C.

Plan C består af en ny folkeafstemning. Men her er statsministeren ikke nået til endnu, og den er heller ikke så nem, fordi positionerne har rykket sig lidt siden afstemningen i december.

DF har flyttet sig

Som betingelse for at anbefale et ja har Dansk Folkeparti krævet en folkeafstemning om Danmarks medlemskab af Schengen-samarbejdet. Det samarbejde forbyder medlemslandene at indføre permanent grænsekontrol, sådan som Dansk Folkeparti brændende ønsker sig. 

- Der blev givet nogle tilsagn til befolkningen – og der er nogen, der har flyttet sig, så de står et andet sted end de stod dengang. Derfor er det også ret kompliceret at se en folkeafstemning for sig, sagde han - med henvisning til Dansk Folkepartis gentagne melding om, at "selvfølgelig" kan Danmark få en parallelaftale.

Hvad synes du om, at DF sagde, at det var så nemt at få en aftale – og det så alligevel ikke var så nemt?

- Det behøver jeg egentlig ikke sige noget om. Man kan bare se på, hvordan det hele udfolder sig. Det taler for sig selv, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.