Politik

Her er beviset: Thulesen i kovending om Europol

I valgkampen garanterede DF-formanden, at han ville anbefale et 'ja' i tilfælde af en ny Europol-afstemning. Men nu stiller DF pludselig modkrav.

Dansk Folkeparti har de seneste dage været under heftig beskydning fra politiske modstandere. Partiet – med Kristian Thulesen Dahl i spidsen – er blevet beskyldt for at have ført vælgerne bag lyset i forbindelse med folkeafstemningen om retsforbeholdet i december sidste år.

Kritikken af Dansk Folkeparti – der forud for folkeafstemningen anbefalede danskerne at stemme ’nej’ – er blusset op, efter at TV 2 tirsdag kunne fortælle, at EU-Kommissionens vicepræsident, Frans Timmermanns, nu klart afviser, at Danmark kan få en såkaldt parallelaftale, således at Danmark undgår at ryge ud af det europæiske politisamarbejde Europol.

Dermed ser det ud til, at den eneste måde hvorpå Danmark kan forblive en del af Europol, er hvis der udskrives endnu en folkeafstemning – denne gang alene om dansk tilslutning til politisamarbejdet.

Så vil jeg anbefale et ja. Det har vi klart accepteret. Også selvom der er det med Schengen-reglerne og grænsekontrol.

Kristian Thulesen Dahl, 28. november 2015

DF ville anbefale ja – uden modkrav

Dét scenarie blev allerede diskuteret under valgkampen forud for folkeafstemningen 3. december, fordi ’ja’-partierne argumenterede for, at det i tilfælde af et ’nej’ 3. december kunne vise sig at blive svært at få forhandlet en parallelaftale på plads med EU-kommissionen.

Og under valgkampen gav DF-formand Kristian Thulesen Dahl en klokkeklar garanti for, at Dansk Folkeparti i tilfælde af en afstemning kun om Europol ville anbefale danskerne at stemme ’ja’.

Det viser et klip fra en partilederrunde, som TV 2 sendte 28. november. Her spørger TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede:

Kristian Thulesen Dahl, hvad vil du anbefale, hvis der kommer en ren Europol-afstemning? Hvis det bliver et nej (til folkeafstemningen 3. december, red.) og vi ikke kunne få forhandlet en parallelaftale på plads. Ergo skal danskerne stemmeurnerne en gang til. Hvad vil du så anbefale?

- Så vil jeg anbefale et ja. Det har vi klart accepteret. Også selvom der er det med Schengen-reglerne og grænsekontrol.

Er du sikker på det?

- Ja.

DF vil ikke længere garantere ja-anbefaling

Men efter folkeafstemningen 3. december og meldingen om, at en parallelaftale ser ud til ikke at kunne blive forhandlet på plads, vil Dansk Folkeparti nu ikke længere garantere, at de vil anbefale et ’ja’ i tilfælde af en kommende Europol-folkeafstemning.

Nu kræver partiet pludselig, at regeringen samtidig udskriver en folkeafstemning om Danmarks medlemskab af Schengen.

- Vil man have Dansk Folkepartis opbakning, så er dette måden at gøre det på, sagde partiets EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth onsdag til Berlingske.

Også Kristian Thulesen Dahl slår nu pludselig – trods garantien fra valgkampen – fast at Dansk Folkepartis anbefaling af et ’ja’ til en Europol-afstemning, afhænger af ”resultatet” af ”forhandlinger om Danmarks EU-politik”, som han kræver, at regeringen indkalder til.

- Vi håber naturligvis på et resultat (af de forhandlinger, red.), der gør det muligt for os at anbefale et ja ved en mulig fremtidig folkeafstemning om Europol, skrev DF-formanden torsdag i et blogindlæg på TV 2.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har torsdag pure afvist DFs ønske om at sende  Danmarks medlemsskab af Schengen til folkeafstemning.