Politik

Minister har stadig håb om Europol-aftale: Har ingen plan B

Regeringen har ikke planer om at lade danskerne gå til valg om Europol, når drøftelser stadig er i gang.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har hverken en plan B på vegne af dansk politi eller planer om at sende danskerne til en folkeafstemning om Europol.

Heller ikke selv om der lyder dystre meldinger fra EU om Danmarks fortsatte deltagelse i politisamarbejdet.

- Jeg mener, at det er for tidligt at snakke om en ny afstemning. Vi respekterer det valg, danskerne traf sidste år, også selv om vi var uenige i det. Det valg betyder, at vi nu forsøger at lave en aftale med Europol om, at dansk politi kan få de oplysninger, der er nødvendige i det daglige arbejde, siger han.

Svær opgave

Tirsdag sagde EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, at Danmark ikke skal gøre sig forhåbninger om at kunne forhandle en parallelaftale på plads, så vi kan forblive medlemmer af det europæiske politisamarbejde, Europol.

Det kommer dog ikke bag på udenrigsministeren.

- Det er ikke overraskende. Det er en svær opgave, og det er naivt at forestille sig, at man bare kunne få en parallelaftale i løbet af en eftermiddag, hvilket nogle tegnede et billede af, siger Kristian Jensen.

Han erkender, at det ikke er sikkert, at en aftale falder på plads. Alligevel vil han og regeringen gøre forsøget.

- Jeg har ikke opgivet at få en aftale, derfor er det det spor, jeg forfølger, siger han.

Politi: Europol er helt afgørende

I Nationalt Efterforskningscenter(NEC), der står for koordineringen med de andre Europol-lande, må man ikke udtale sig politisk. Men man må godt svare på, hvor vigtig Europol er for politiet.

- Afgørende. Det er helt afgørende i vores arbejde med den store fleksibilitet. Hvis vi skulle gå via officielle kanaler ville det tage meget længere tid, og dermed ville vi miste nogle muligheder, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard, leder af NEC, til TV 2.

Bliver Danmark smidt ud af samarbejdet, kan det altså i værste tilfælde betyde, at kriminelle slipper fri, som ellers kunne være fanget. Det smertefrie samarbejde betyder nemlig, at opklaringen bliver markant lettere.

- Det kan for eksempel være en henvendelse fra Østrig, der ønsker hjælp til at observere nogle kriminelle personer i Danmark. Det vil blive behandlet her og ryge ud i en politikreds, der yder de ønskede ydelser og vender tilbage. Det sker alt sammen på få timer, fortæller Michael Kjeldgaard.

Politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Nationalt Efterforskningscenter kalder Europol for 'helt afgørende' for politiets arbejde.