Politik

Kritik rokker ikke LA og K: Au pair-ordningen er god

Laura Lindahl fra LA vil ikke afskaffe au pair-ordningen. Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

Der skal følges op på misbrug, men danske familier skal fortsat kunne have au pairs, mener de to borgerlige partier.

Det har vakt opsigt – ikke mindst i udlandet – at nyhedsbureauet Reuters forleden kunne fortælle, at au pairs i Danmark risikerer at blive misbrugt ”i den kulturelle udvekslings navn”. Her anklager en au pair-pige sin mandlige vært for sexchikane.

Tal fra det danske au pair-netværk viser, at der i løbet af det seneste halvandet år har været 11 lignende tilfælde. Det fik tidligere onsdag SF og Enhedslisten til at foreslå ordningen afskaffet.

Den bliver efterhånden ”sværere og sværere” at forsvare, som SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge formulerede det.

LA: Intet galt med ordningen

Men så vidt vil hverken Liberal Alliance eller Det Konservative Folkeparti gå.

- Jeg synes, det er en rigtig fin ordning. Det er godt, at børnefamilier har mulighed for få hjælp, når de er pressede. Selvfølgelig skal man slå ned på dem, der misbruger og udnytter systemet. Det har man faktisk også gjort fra myndighedernes side, siger beskæftigelsesordfører Laura Lindahl (LA) til TV 2.

Hun er åben for at diskutere, om der skal være en form for tilsyn med værtsfamilierne og ser i øvrigt gerne, at gebyrerne for at få en au pair bliver sænket, så man sikrer, at den er tilgængelig for det, hun kalder ”helt almindelige familier”.

K: Stor hjælp for mange

Den konservative beskæftigelsesordfører Rasmus Jarlov er enig.

- Vi ønsker ikke ordningen afskaffet. Der skal slås hårdt ned på sexchikane, men ordningen er en stor hjælp for mange danske familier, og det ønsker vi ikke at ødelægge for dem, siger han i en skriftlig kommentar.

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted.