Hvordan undgår Løkke, Samuelsen og Thulesen, at det her ender med et valg?

TV 2s politiske redaktion diskuterer den højspændte situation i dansk politik lige nu.

Hans Redder (politisk reporter, @hansredder): Hej folkens! Første omgang af efterårets forhandlinger er netop overstået, og blå blok ser umiddelbart ikke ud til at være én centimeter nærmere enighed. Samuelsen VIL stadig have sine fem procentpoint på topskatten, og Thulesen NÆGTER stadig at give ham dem. Man er snart træt af at skrive det, men det lugter jo lidt af valg. Lad mig prøve at vende spørgsmålet om: Hvad er jeres bedste argument lige nu for, at det her efterår IKKE ender med et folketingsvalg?

Christiansborgsnak

TV 2s politiske redaktion diskuterer og analyserer dansk politik fra morgen til aften. Fremover vil vi med jævne mellemrum viderebringe de diskussioner, vi løbende har, her på TV2.dk. 

Følgende artikel er et uddrag af en intern debat mellem Christiansborgredaktionen på Facebook. Der er redigeret og rettet en smule i den originale tekst, for at forbedre læsbarhed og forståelse. 

Sophie Bremer (politisk reporter, @SBremer): Mit bedste argument er, at man skal huske at Løkke på mange måder kæmper for sit politiske liv - det har man før set, hvordan ender.

Mads Bisgaard (redaktionschef,  @MadsBis): Hvordan lugter det egentlig af valg? Anders Samuelsen har lige sagt, at det er ”for tidligt at få tynd mave”. Man skal have is i maven, fastslog han. Kan godt være i tvivl om, hvad der lugter mest af valg?

Mads Brandsen (politisk reporter, @Brandsen): Jamen, han har jo også hele tiden sagt, at vi ikke skal have valg - fordi LA får en aftale, der indeholder de saliggørende topskattelettelser.

Hans Redder: Altså dem, som DF ultimativt har afvist at ville give..? Men altså - så længe har jeg heller ikke arbejdet med politisk journalistik (tre/fire års tid), så jer, der har flere år på borgens gange i benene må lige hjælpe mig her: Kan I huske et eksempel på en politiker, der har været SÅ ultimativ – over så lang en periode – og som til sidst alligevel endte med give sig og pludselig acceptere, at kravet ikke blev opfyldt?

Anders Langballe (politisk redaktør, @Alangballe): Blå blok får et forklaringsproblem, hvis den ikke kan blive enig med sig selv. Det vil være en ren falliterklæring og vil formentlig ende med en S-ledet regering. Problemet er, at LA har placeret sig i en situation, hvor partiet risikerer at ende som taber, uanset hvad de gør. Kravet om fem procentpoint "hele vejen op" har LA givet så meget opmærksomhed, at DF ikke kan imødekomme det. Ender LA med at vælte regeringen, er udsigten til at få kravet opfyldt om muligt endnu længere væk. Den kendsgerning kan også vendes til et argument mod valg. Mener både jeg og Dolly (redaktørens hund, red.).

Hans Redder: Dolly er altid så skarp i sine analyser!

Michael Stuhr (politisk reporter, @MichaelStuhrtv2): Det bedste argument imod valg er meningsmålingerne. Især Venstre, men også De Konservative må gyse lidt ved tanken. Og DF kan også konstatere en tilbagegang efter at Nye Borgerlige har meldt sig på den blå bane. Der er udsigt til et et endnu mere uregerligt blåt telt. Alligevel tror jeg på valg, fordi positionerne er så fastlåste.

Hans Redder: Stuhr nævner Nye Borgerlige, og lad mig lige gribe dén et øjeblik. Har bemærket, at flere kloge hoveder den seneste uge har sagt, at det taler imod valg til efteråret, at Nye Borgerlige nu kan stille op, fordi de andre blå partier frygter, at de kan snuppe en god portion af deres vælgere. Men altså; Nye Borgerlige er jo også opstillingsberettiget, hvis valget først kommer om to år. Så kunne man ikke vende den om og spørge, om ikke både DF og K ville have en fordel i, at Nye Borgerlige blev tvunget ud i en valgkamp så hurtigt, at de for eksempel ikke når at få formuleret politik på en lang række områder? Lige nu mener de jo stort set kun noget om udlændinge, EU og skat.

Anders Langballe: Jo, det er jeg enig i. Altså det med Nye Borgerlige. Og på spørgsmålet om det ultimative LA; Jeg har mødt mange lige-ved-og-næsten-ultimative politikere, der er kravlet ned, når kompromisset blev landet. Men jeg mindes ikke, at nogen har været SÅ vedholdende, SÅ længe og uden at vige en tomme, som tilfældet er med Samuelsen. Sådan ser jeg det. Og heldigvis er man mere end velkommen til at være uenig. Dolly nævnte lige Jens Otto Krag og det med at have et standpunkt. Men hun er altså bare syv måneder, så jeg bad hende droppe den gammel-kloge attitude.

Karen Clement (politisk reporter, @karenclement): En helt uvidenskabelig selvudført analyse af LA's bagland viser, at der findes folk i partiet, der IKKE synes, at Samuelsen skulle have afvist Løkkes forslag om fem procentpoints lettelse op til millionen. Jeg tror, han er presset fra to sider inde i partiet. Og at han ender med at blive enig i en tredje løsning.

Mads Bisgaard: Jeg tror ikke så meget på et internt pres i LA. Så skal det komme helt fra toppen, og det vil undre mig meget. Partiet bliver drevet som en virksomhed, og der gør det ikke en nævneværdig forskel, at man i de ydre grene af organisationsdiagrammet har lyst til at lukke aftalen.

Karen Clement: Ved vi egentlig hvad LAs vælgere synes?

Mads Bisgaard: Spørg Dolly. Hun lavede vidst en rundspørge nede i Utterslev Mose i forbindelse med en luftning forleden.

Hans Redder: Karen; vi ved faktisk godt, hvad Samuelsens vælgere synes. Ifølge en Megafon-måling, gennemført i begyndelsen af august er de er meget splittede på spørgsmålet om, hvorvidt Samuelsen bør vælte Løkke, hvis ikke han får sin vilje:

Og målingen viste også, at hver femte LA-vælger sågar siger, at de ikke længere vil stemme på Samuelsens parti igen, hvis han vælter Løkke:

Karen Clement: Ah, vi HAR målt på det! Bedre end Utterslev mose-rundspørgen :)

Hans Redder: Marginalt.

Knud Brix (politisk reporter, @KnudBrixTV2): Må jeg entrere debatten med en påmindelse om, hvad seniorreporter Lautrup tidligere har skrevet om netop dette i et blogindlæg. Han begyndte en trend, som andre seniorreportere siden har taget til sig. Altså; at valg behøver ikke være en option.

Peter Lautrup (politisk analytiker, @PLautrupLarsen): Jeg er tit først med det sidste, så tak Brix. Hjort og Løkke må prøve at skrue et tilbud sammen til Samuelsen på topskatten, hvor han kan hævde, at det havde han aldrig kunnet få uden stålsatte øjne. Men uden tallet fem og hvor Samuelsen accepterer, at Thulesen åbner cremanten og fejrer sejrsskålen først. Det sidste er nok endnu sværere at æde for Samuelsen end det første. Så spørger I: Hvordan ser det tilbud ud? Svar: Pas.

Kaare Sørensen (redaktør for sociale medier, @KaareSorensen): Kunne det hele ikke klares ved at give Samuelsen lidt mere på registreringsafgiften? Ville være svært for LA at sige nej til. Og kunne vel champagne-fejres som endnu en sejr? Og må jeg så ikke diskret foreslå, at Dolly fremover kommer med i Besserwisserne: Bjæf én gang for valg, to gange for kompromis.

Peter Lautrup: Samuelsen har fnysende sagt nej til at erstatte lavere topskat med billigere biler. Men interessant er det, at regeringen intet har med om de firhjulede i sin 2025- plan. Noget ligger givet i skuffen. Vov-vov.

Thomas Funding (politisk analytiker, @thomasfunding): Hejsa. Jeg lavede manuelt arbejde, mens I klogede jer her i tråden. Min krop er nu helt ødelagt - kan dog lige tåle at bevæge tommelfingrene... Bedste argument imod et valg er, at ingen af de blå har en interesse i det. K risikerer at dø, V at få katastrofevalg (og Løkke færdig + opslidende formandsvalgkamp) og LA kan meget vel både gå tilbage og blive sat udenfor indflydelse i ganske lang tid. Den slags omstændigheder må alt andet lige være en drivkraft ved forhandlingsbordet. 

Der skal strikkes et eller andet form for kompromis sammen. Det er bare så pi*** svært, når folk er ultimative. Jeg mødte en Venstremand den anden dag, spurgte ham, hvad han troede. Han troede på, at der kom en aftale i blå blok. Jeg sagde, han skulle skrue ned for politbureauets spin-gøgl. Han gentog, at han troede på det - han vidste bare ikke, hvordan. Jeg tror, mange i regeringen har det sådan. De skal tro på det (alternativet er for skræmmende), men de ander dybest set ikke deres levende råd.

Som en anden Venstremand pointerede, da vi talte om, at ingen har interesse i valg: Ingen havde heller interesse i, at 1. Verdenskrig brød ud. Uden sammenligning i øvrigt :) Jeg tror desuden nemt, at vores måling på LA's vælgere kan gå hen og blive værre for Samuelsen end tallene umiddelbart viser. De andre borgerlige partiers shaming er først startet efter målingen. Kan Samuelsen stå imod presset? Kan folketingsgruppen?

Anders Langballe: Jeg tror måske godt, at LA kan have en pointe i, at presset ikke kommer til at koste dem det vilde. Sagen er, at en ret stor del af LA's vælgere er unge og førstegangsvælgere. Dvs at rigtig mange af LA's vælgere ikke er topskattevælgere. De er førstegangsvælgere uden det klassiske syn på politik. Det er vælgere, der aldrig har været i nærheden af at betale topskat, men som sikkert regner med, at de kommer til det - og kommer til at tjene langt over en million. Hvis nu vælgergruppen i højere grad bestod af vælgere med mange års erfaring som topskattebetalere tror jeg, at LA vil blive ramt hårdere.

Thomas Funding: LA må håbe, du har ret. Jeg tror, det ligger ganske dybt i de flestes forståelse af politik (og så mange andre af livets forhold), at man skal være forhandlingsvillig. Det fik Jelved at føle, da hun stillede ultimative krav. Men måske vi har med en anden art af vælgere at gøre denne gang.

Anders Langballe: Fangede dette moment foran Finansministeriet i dag. Indrammer meget godt dansk politik efteråret 2016: