Politik

EU-Kommissionen holder liv i fremtiden for Europol-aftale

Selv om EU-Kommissionens første næstformand har sået tvivl om aftale, fortsætter processen om Europol.

EU-Kommissionen erklærer endnu ikke muligheden for, at Danmark måske kan få en parallelaftale om Europol for helt død.

Der er flere gange blevet sået tvivl om, hvorvidt Danmark kunne forhandle en parallelaftale på plads, så vi kan forblive medlem af det europæiske politisamarbejde.

Intet er dog afgjort endnu. Indenrigskommissær Dimitris Avramopoulos gør det på et pressemøde onsdag i Bruxelles klart, at den formelle procedure fortsætter gennem EU-systemet.

- Resultatet (af afstemningen, red.) var tydeligt. Næste skridt er, når formand Juncker mødes med statsminister Rasmussen i november. Det er der, vi står nu med Danmark, siger Avramopoulos.

Han henviser til formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, og den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

Næstformand lagde låg på de danske forventninger

Det vakte opsigt, da EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, efter sin tale ved Dansk Industris topmøde tirsdag i København lod forstå, at Danmark ikke skal gøre sig forhåbninger om en aftale.

Han står højt i hierarkiet i EU-Kommissionen. Men det konkrete ansvar for en eventuel parallelaftale ligger hos Dimitris Avramopoulos. Han nøjes onsdag med at fastslå den rent formelle fremtidige procedure.

Siden det danske nej i december til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning har regeringen forsøgt at opnå en parallelaftale om Europol.

Juncker understregede kort efter afstemningen, at det ville blive "meget, meget svært".

Kræver godkendelse fra alle EU-lande

Uden en aftale ryger Danmark ud af politisamarbejdet 1. maj 2017. Den dag overgår Europol til et nyt juridisk grundlag, som betyder, at det danske retsforbehold spænder ben for dansk deltagelse.

Frans Timmermans gentog ved onsdagens pressemøde sin udlægning af situationen.

- Det danske folk stemte imod at bruge deres tilvalgsordning. Hvis man gør det, kan man ikke forblive medlem af Europol, siger han.

Hvis EU-Kommissionen vurderer, at det er i EU's interesse at give Danmark en parallelaftale, kan processen fortsætte.

De øvrige EU-lande skal så ved kvalificeret flertal give kommissionen mandat til at forhandle med Danmark.

Hvis forhandlingerne afsluttes, skal både EU-landene og EU-Parlamentet godkende den endelige aftale.