Politik

DF står fast trods nej fra EU: Vi kan få en aftale om Europol

En afvisende EU-kommissær får ikke DF til at opgive håbet om, at dansk politi kan blive i Europol. Venstre opfordrer til tålmodighed.

Det er stadig muligt for Danmark at få en parallelaftale om Europol, selv om næstformanden for Europa-Kommissionen, Frans Timmermans, tirsdag erklærede det modsatte.

Det mener man i hvert fald i Dansk Folkeparti. Partiets EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, har slet ikke opgivet.

 - Det, man bliver nødt til at forstå, er, at der er en klar interesse både fra EU’s side og fra dansk side om, at vi forbliver i Europol, og så kan det jo ikke være sådan, at man lader et eller andet juristeri stå i vejen derfor, siger han til TV 2 og kommer med en opfordring til regeringen:

DF: Svært at forstå

- Jeg synes, vi skal slå koldt vand i blodet og sige til Bruxelles, at vi står fast på at ville forhandle en parallelaftale. Så er den sådan set ikke længere.

I debatten om folkeafstemningen i december lovede Dansk Folkeparti, at Danmark kan blive i Europol, hvis vi selv vil. Det er paradoksalt, hvis ikke det kan lade sig gøre, mener Kenneth Kirstensen Berth.

- Jeg tror, det er meget vanskeligt at forstå for hr. og fru Jensen, hvordan det her overhovedet kan være så stort et problem. Det er det jo også kun, fordi det er en frygtelig kolos, vi har med at gøre nede i Bruxelles, som åbenbart ikke kan finde ud af at genopfinde den dybe tallerken, siger han.

Venstre: DF's garanti var ikke meget værd

Hos Venstre giver EU-ordfører Jan E. Jørgensen ikke meget for den garanti, Dansk Folkeparti gav i december.

- Jeg tror, alle nu kan se, at den ikke var ret meget værd, siger han til TV 2 – og maner til besindighed.

- Vi forhandler stadigvæk og håber stadig på at få en parallelaftale, selv om jeg må indrømme, at det jo ikke er noget, der ser lysere ud efter de seneste udmeldinger. Men uret tikker, og klokken er efterhånden fem minutter i tolv, siger han.

LA tager gerne en ny folkeafstemning

Liberal Alliances EU-ordfører, Christina Egelund, bakker op om en ny folkeafstemning.

- Det har vi sagt i over et år, så det er vi selvfølgelig lige så meget med på nu, som vi var for et år siden, siger hun til TV 2.

Hun savner, at regeringen kommer på banen, nu hvor Europa-Kommissionen tilsyneladende har konkluderet, at en parallelaftale ikke lader sig gøre.

- Hvis det er så entydigt dødt, som Frans Timmermans giver udtryk for, så er der ikke nogen grund til at blive ved med at gå rundt om den varme grød. Så synes jeg, at regeringen skal konkludere og fortælle os andre om det – og så må vi tage stilling til, hvad der skal ske, siger hun og kommer med sit eget bud: 

- Det mest sandsynlige er efter min overbevisning, at vi skal ud i en ny folkeafstemning, siger hun.

Kan du huske hvad politikerne egentlig sagde om Danmarks fremtid i Europol dengang i december, da vi stemte om det? Vi har været i arkivet. Se herunder.

Under debatten op til folkeafstemningen i december 2015 sagde flere politikere, at det ikke ville være svært for Danmark at få en aftale om at blive i Europol-samarbejdet.

Politi: Europol er helt afgørende

I Nationalt Efterforskningscenter(NEC), der står for koordineringen med de andre Europol-lande, må man ikke udtale sig politisk. Men man må godt svare på, hvor vigtig Europol er for politiet.

- Afgørende. Det er helt afgørende i vores arbejde med den store fleksibilitet. Hvis vi skulle gå via officielle kanaler ville det tage meget længere tid, og dermed ville vi miste nogle muligheder, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard, leder af NEC, til TV 2.

Bliver Danmark smidt ud af samarbejdet, kan det altså i værste tilfælde betyde, at kriminelle slipper fri, som ellers kunne være fanget. Det smertefrie samarbejde betyder nemlig, at opklaringen bliver markant lettere.

- Det kan for eksempel være en henvendelse fra Østrig, der ønsker hjælp til at observere nogle kriminelle personer i Danmark. Det vil blive behandlet her og ryge ud i en politikreds, der yder de ønskede ydelser og vender tilbage. Det sker alt sammen på få timer, fortæller Michael Kjeldgaard.

Politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Nationalt Efterforskningscenter kalder Europol for 'helt afgørende' for politiets arbejde.