Politik

Barnebrude må igen bo med deres mænd på asylcentre

Regeringens beslutning om at adskille ægtepar, hvor den ene er mindreårig, er i strid med konventioner.

Det var i visse tilfælde i strid med flere internationale konventioner, da udlændingeminister Inger Støjberg (V) i februar besluttede at holde ægtepar, hvor den ene part var mindreårig, adskilt på landets asylcentre.

Derfor får parrene nu lov til at flytte sammen igen. Det oplyser Udlændingestyrelsen ifølge Metroxpress.

- I nogle af disse sager er det vurderet, at det ikke vil være foreneligt med Danmarks internationale forpligtelser at opretholde den separate indkvartering, hvorfor disse par har fået tilbud om at blive indkvarteret sammen, hedder det ifølge avisen i et svar til Alternativets integrationsordfører, Josephine Fock.

Siden februar har asylansøgere under 18 år ikke kunnet bo sammen med deres ældre ægtefælle eller samlever på danske asylcentre.

Folketingets Ombudsmand blev inddraget i sagen, da han i marts modtog en klage fra et syrisk ægtepar, en 17-årig gravid kvinde og hendes 26-årige mand. De var blevet adskilt og placeret på to forskellige asylcentre.

Forhastet beslutning

At det nu viser sig, at adskillelsen var på kant med blandt andet børnekonventionen og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, udstiller, at beslutningen var forhastet, mener Claus Juul, der er chefjurist i Amnesty.

- Man har kørt på automatpilot og udelukkende haft fokus på, at vi skal bekæmpe tvangsægteskaber - og dét i en sådan grad, at man har glemt at kigge på de involverede personer. Man har så at sige tabt mennesket af syne, siger han til Metroxpress.

Det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar fra Inger Støjberg. Både Dansk Folkeparti og De Konservative forstår ikke beslutningen om at lade parrene flytte sammen igen.

- Jeg synes, ministeren bøjer sig for internationale konventioner ved at lade par flytte sammen igen, hvor hun underminerer et flertal i Folketinget, siger udlændingeordfører Naser Khader (K) til Metroxpress.