Tulle: Valget er aflyst

16x9
Nye Borgerlige afholdt pressemøde d. 22 september 2016 i forbindelse med, at de har samlet og afleveret det nødvendig antal underskrifter til at stille op til folketinget. Formand Pernille Vermund. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

Der er ingen tvivl om, at De Nye Borgerlige allerede har sat deres spor i dansk politik, mener Peter Mogensen.

”Er I klar til valg?” spurgte han forsamlingen.

”Jaaa,” råbte de alle nede fra salen. Men det var dengang. For lang tid siden, eller mere præcist en uges tid siden. Dengang var før De Nye Borgerlige stod til 4,9 procent af stemmerne i den seneste Megafon, og Thulesen Dahl stod til 17,7, langt under valgresultatet.

Det afgørende spørgsmål for DF-bossen er derfor, om han vil have et valg right here, right now og med statsgaranti miste mellem hver fjerde eller hver femte gruppefælle til Pernille Vermund, eller om han vil vente tre år, som kan bruges på at nedkæmpe den blonde højreradikale, så hun kommer langt mere decimeret ind i tinget til den tid? Svaret giver sig selv.

Derfor er Vermunds ankomst til dansk politik muligvis ikke det bedste for Danmark, men klart det bedste for Lars Løkke. Hans chancer for at få et forlig om 2025-planen er vokset drastisk, nu da DF ikke længere er så villig til at vælte ham.

Der er ingen tvivl om, at De Nye Borgerlige allerede har sat deres spor i dansk politik. Vermund nåede lige at holde sit pressemøde i sidste uge, da hun havde samlet de sidste stemmer til at stille op, før medierne bankede talstærkt bankede på til hende. Selv blev jeg smidt af Clement Kjærsgaards talkshow (hvilket var helt ok) for at gøre plads til det kvindelige symbol på DF-plus.

Indholdet af Pernille Vermunds præken er ikke raketvidenskab. Det er vælgernes angst for de fremmede, som hun pirker til, og meget sigende for hende har hun erklæret, at Dansk Folkepartis blødsødenhed på udlændingeområdet har hendes hovedfokus.

Thulesen Dahl har for længst sniffet dette og har taget halsbåndet af Martin Henriksen, som i disse dage prøver noget helt nyt, nemlig at blive betragtet som en "udlændinge-letvægter". Hvis ikke det hele var alvorligt – og trist – ville hans - for en gang skyld - flakkende øjne i debatten med Pernille Vermund være kongelig underholdning. 

Hvad skal DF gøre nu for at holde denne politisk potente kvinde fra livet, ud over at udskyde valgdatoen?

To ting.

For det første - ikke overraskende - vil DF-bossen sammen med Martin Henriksen gøre sig rigtig umage for at udlændingestramningerne i 2025-forhandlingerne bliver så omfattende, at selv Vermund får vand i øjenvigen (og det kræver vist ikke så lidt).

For det andet – og vanskeligere – skal DF-ledelsen forsøge at fjerne grundlaget i vælgerskaren for en ekstrem Vermund-udlændingelinje. Det er ikke nemt givet den aktuelle debat og europæiske flygtningesituation, men én af nøglerne handler om, at vælgerne i bunden af indkomstskalaen og nedre middelklasse kommer til at føle sig lidt mere trygge. Der er en grund til, at det er den fattige befolkning i USA, der køber Donald Trumps ekstreme politik.

De har intet at tabe, de er bange for fremtiden og mange af dem kæmper for at få dagen og vejen til at fungere. Sagt på en anden måde; har de ikke fået den fornødne piece of the pie, som kan give den tryghed, der både fører til et vist overskud og til en vis tolerance. I en aktuel dansk sammenhæng skal Dansk Folkeparti reelt gøre, hvad de plejer at gøre – sikre velfærden for de laveste indkomstgrupper, så de ikke over de næste år bliver helt så billigt til salg for Pernille Vermunds ’All or nothing’-politik. Det kræver en række gode velfærdsforlig med Løkkes regering, men det er ikke ulig det, som Løkke vil - og Socialdemokratiet. Og derfor muligt.

I Kraka arbejder vi dagligt med analyser af velfærdsordningerne, og det synes klart, at løbende nedskæringer for de, som ikke fuldt kan bidrage (kontanthjælpsmodtagere) i forhold til dem, som kan (topskattelettelses-modtagere), næppe er en politisk farbar vej for Thulesens Dahls tropper. De mest udsatte skal nok have tilskyndelser til at arbejde, men bliver de sat helt af på perronen giver det øjeblikkelig stemmer til denne verdens "Vermund’er".

Det er ved at være high noon for forhandlingerne – og de bliver ført herfra under pres fra De nye borgerlige…nyd dagen Danmark..