Politik

Hjort giver Samuelsen og Thulesen klar besked: Alle kommer til at give sig

- En lidt akavet måde at føre politik på, siger finansministeren, efter at både LA og DF har stillet ultimative krav forud for forhandlinger.

I en politisk forhandling skal alle være klar til at give sig. Ultimative krav er en uskik, og hvis alle partier bringer den slags ind til forhandlingerne, er fremtidsudsigten for dansk politik dyster.

Sådan lyder beskeden fra finansminister Claus Hjort Frederiksen mandag, efter at han de seneste uger har gennemført en række indledende forhandlingsmøder med alle Folketingets partier.

Hjort og resten af regeringen står overfor en særdeles vanskelig opgave dette efterår, når de skal forsøge at skaffe et flertal for både næste års finanslov og for en stor 2025-plan, der skal udstikke rammerne for dansk politik de kommende mange år.

Akavet måde at føre politik

Forud for forhandlingerne har Liberal Alliances politiske leder Anders Samuelsen gentagne gange slået fast, at han vil vælte regeringen, hvis ikke en aftale indeholder en lettelse af topskatten på mindst fem procentpoint.

Omvendt har Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl gjort det klart, at han under ingen omstændigheder vil medvirke til at lave en aftale, hvor Liberal Alliance får sin vilje i forhold til topskatten.

- Det er jo en lidt akavet måde at føre politik på. At man udsteder et ultimatum. Og at et andet parti så udsteder et andet ultimatum. Og nu kan vi se Nye Borgerlige, siger Claus Hjort Frederiksen med henvisning til det nye parti, der har opstillet en række ultimative krav, som skal opfyldes før de overhovedet vil pege på en statsministerkandidat.

- Hvis det ligesom er fremtidsmodellen i dansk politik, så løber vi jo hurtigt på grund, siger Hjort og fortsætter:

- Faren er, at alle har ultimative krav, som er en show-stopper for at komme i gang med forhandlingerne. Men enhver forhandling består i at bøje viljerne mod hinanden og finde noget, som alle kan se sig selv i. Og derfor er opgaven selvfølgelig, at alle dem, der laver en aftale i forbindelse med 2025 og finansloven, skal kunne se sig selv i en aftale.

Men når du siger, at alle skal give sig, inkluderer det vel også Samuelsen?

- Ja, og det inkluderer også mig selv. Sådan er en forhandling jo. Man giver og tager.

Er det her de vanskeligste forhandlinger i din politiske karriere?

- Det kan jeg først fortælle dig om tre måneder.

Hvad er det for nogle fremtidsudsigter, du ser for dansk politik, hvis alle partier begynder at agere sådan med at fremsætte ultimative krav?

- Så løber man jo lynhurtigt på grund. Og så må man håbe, at der er et enkelt parti, der kan få 90 mandater. Ellers bliver det jo surt show, siger Claus Hjort Frederiksen.