Dansk undersøgelse: Stoffer i pizzabakker og regntøj kan give småbørn feber

Det er praktisk talt umuligt at undgå at komme i kontakt med de farlige fluorstoffer, siger professor.

Pizzabakker, popcornsposer, engangsbestik, vinterstøvler og regntøj.

Det er blot få eksempler på helt almindelige forbrugsvarer, der kan indeholde såkaldte perflourerede stoffer. Stofferne bliver brugt, fordi de skyer fedt og vand.

Stofferne, som findes i både fødevarer, støv og luft, bliver let optaget i kroppen. Gravide kvinder kan give stofferne videre til deres ufødte barn. Det kan senere påvirke barnets immunforsvar.

Det viser en ny undersøgelse fra Odense Børnekohorte, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet.

Forskere har målt koncentrationen af perflourerede stoffer i gravide kvinders blod. Jo højere koncentration af stofferne i morens blod var, jo flere dage med feber havde de testede børn også.

Det fortæller professor Tina Kold Jensen, som er professor på Syddansk Universitet.

- Der er noget, der tyder på, at de her perflourerede stoffer kan påvirke børnenes immunsystem, siger hun.

Selv om det har ubehagelige konsekvenser at være i kontakt med stofferne, er det næsten umuligt at skærme sig imod dem, siger Tina Kold Jensen. De findes simpelthen i for mange af de dagligdagsting, vi omgiver os med.

- Vi fandt stofferne i 99 procent af alle de kvinder, vi undersøgte. Det er særligt farligt, fordi stofferne har en rigtig lang halveringstid. Det vil sige, at der kan gå op mod fire til seks år, fra man bliver udsat for dem, til de er ude af blodet igen, siger hun.

- Det er næsten umuligt at undgå det. Der er ikke andet at gøre, end at blive ved med at lave flere undersøgelser, som kan dokumentere, at de er farlige, så man kan få dem helt fjernet.

Perflourerede stoffer bliver brugt til mange forskellige ting. Ud over emballage til fødevarer, bagepapir, findes de også i imprægnering, som beskytter tekstiler mod fugt og snavs.

De findes derfor i mange møbler og tæpper, men også i de populære Gore-Tex-jakker, rengøringsmidler, plastmaling og slip-let-pander.