Politik

Mogens Lykketoft i tale på S-kongres: Jeg genopstiller ikke

Den tidligere S-minister siger farvel til dansk politik ved næste valg.

Den afgående formand for FN's generalforsamling, Folketingets tidligere formand, tidligere finansminister og partiformand Mogens Lykketoft (S) vil ikke være at finde på stemmesedlen ved et kommende folketingsvalg. 

- Jeg har kæmpet for, forklaret, forsvaret og udviklet dette partis politik gennem over 50 år. I 35 år, halvdelen af mit liv, har jeg været valgt til Folketinget, sagde Mogens Lykketoft i sin tale til Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

Når perioden som formand for FN's generalforsamling slutter til oktober, vender Mogens Lykketoft tilbage til arbejdet i Folketinget, hvor han har haft orlov siden sidste efterår.

Dropper sit 13. folketingsvalg

Men han søger altså ikke genvalg.

- Fra 1. oktober og frem til næste valg, hvad enten det så kommer før eller siden, vil jeg være tilbage på min plads i Folketinget. Noget andet er, at jeg for nogle måneder siden har orienteret min kredsbestyrelse, at næste gang, 13. gang, stiller jeg ikke op til nyvalg, sagde han.

Timingen er ingen tilfældighed. For nok kan en ekstra valgperiode friste for en erfaren parlamentariker, men, siger Mogens Lykketoft til TV 2: 

- Det er netop også med muligheden for et valg lige nu, at det er på tide at få en afklaring, så kredsen kan finde den rigtige. Det er sådan set noget, vi har talt om et stykke tid, men jeg synes lige, jeg ville vende hjem, før jeg ville ventilere nyheden.

Da TV 2 talte med ham i januar i anledning af hans 70 års-fødselsdag, havde han ingen pensionsplaner.

- Jeg har ikke taget stilling til, hvornår jeg skal gå på pension endnu, men jeg håber da, at min familie, mine venner og kolleger vil prikke mig på skulderen, hvis de mener, jeg bliver for gammel til at passe mit arbejde, sagde han dengang.

Dengang luftede han også, at det var så som så med afsavnet efter dansk politik. 

- Lad mig sige det på den måde, at det er svært at få tid til at savne Danmark, fordi der sker så vældig meget herovre med forberedelse til ting, der sker nu og undervejs. Og med den politik, vi ser i Danmark i øjeblikket, som, jeg mener, har taget en meget kedelig drejning, savner jeg heller ikke dansk politik, sagde han.

35 år i Folketinget

Den økonomiuddannede Mogens Lykketoft blev valgt til Folketinget første gang i 1981 og har foruden posten som formand for Folketinget også været udenrigs-, finans- og skatteminister i Poul Nyrup Rasmussens SR-regeringer i 1990'erne. Et år efter at Nyrup tabte regeringsmagten i 2001, overlod han formandsposten til Lykketoft. Lykketoft tog i 2005 udfordringen om statsministerposten op. Det lykkedes ikke, og i 2005 blev Helle Thorning-Schmidt valgt som partiets formand.

Skal han selv pege på et højdepunkt i sin karriere i dansk politik, er det årene som finansminister.

- Det er klart, at der, hvor jeg har haft den mest håndgribelige indflydelse på tingene, var i mine næsten otte år som finansminister, hvor vi fik 250.000 flere danskere i arbejde. Det ser jeg da tilbage på som en meget konkret politisk indsats. Ikke at alt skyldtes det, vi gjorde, men vi fik lagt nogle rammer, der gjorde, at Danmark klarede sig bedre end mange andre lande i den periode, siger Mogens Lykketoft til TV 2. 

Frederiksen: Jeg er sikker på, han bliver ved med at bidrage

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har været orienteret om Lykketofts beslutning på forhånd. Hun lægger ikke skjul på, at han har betydet meget for partiet - og for hende selv.

- Mogens Lykketoft har jo været en af de mest centrale socialdemokratiske politikere gennem det meste af hans liv. Omvendt har jeg jo også respekt for, at det må få en afslutning på et tidspunkt, og så føler jeg mig egentlig ret sikker på, at Mogens nok skal blive ved med at være en del af Socialdemokratiet og bidrage med alt det, han har med sig fra FN, siger hun til TV 2. 

Mogens Lykketoft har siden 2007 været opstillet i Taastrupkredsen på Københavns Vestegn og fik ved sidste valg knap 10.000 personlige stemmer.