Politik

Læger roser regeringen for mål om at halvere dement-medicin

Det er godt, at sundhedsministeren vil halvere brugen af antipsykotisk medicin, mener lægeformand. Lægerne skal blive bedre til at følge de faglige an

Det er godt, at sundhedsministeren vil halvere brugen af antipsykotisk medicin, mener lægeformand.

Lægerne skal blive bedre til at følge de faglige anbefalinger, når de udskriver antipsykotisk medicin til demente.

Det fastslår formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.

Han kalder det en vældigt positiv politisk målsætning, at sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) vil halvere brugen af den farlige medicin.

- Forbruget af antipsykotisk medicin blandt demente er klar for højt. Og vi ved, at det ikke er gavnligt for de her mennesker, siger Andreas Rudkjøbing.

Sundheds- og ældreministeren er ifølge Berlingske på vej med en ny handlingsplan rettet mod både hjemmeboende og beboere på plejehjem med demens.

Indsatsen kommer efter flere år med advarsler fra eksperter imod at udskrive den antipsykotiske medicin til et stort antal demente i lange perioder.

Og derfor skal der gribes ind over for læger og kommuner. De står bag et uforholdsmæssigt højt forbrug af den type medicin blandt ældre, skriver Berlingske.

Blandt andet skal tilsynet med lægers brug af medicinen til demente udvides.

- Det er klart, at man skal kigge nærmere på læger, som har helt ekstremt høje udskrivninger af bestemte lægemidler, siger Andreas Rudkjøbing.

- Men jeg tror, at man når længst med en oplysningsindsats.

Handlingsplanen skal ifølge Berlingske også generelt levere kvalitetsløft af hjælpen til demente ældre.

- Antipsykotisk medicin bliver ofte brugt som en nødløsning i situationer, hvor man ikke har den nødvendige pleje eller pædagogik, siger lægeformanden.

- Det er selvfølgelig også vigtigt at sætte ind de her steder, hvis man vil overforbruget til livs.