Et næsten-løfte og et spøgelse i salen: Her er fem ting vi lærte på weekendens S-kongres

Der var både et næsten-løfte, en bemærkning om at være stueren og et spøgelse i salen, da Socialdemokratiet i weekenden holdt kongres.

Tre dages socialdemokratisk kongres i Aalborg er ovre. Mange ord er sagt og mange linjer skrevet både her og i andre medier. Men hvad har vi egentlig hørt, som vi ikke vidste i forvejen?

TV 2 summerer op her.

Et ministerium uden politikere

Kritikken af, at Finansministeriets regnedrenge sidder tungt på regeringsapparatet er langt fra ny, men fredag kom Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) med en ny vinkel på debatten.

- Vi har ikke haft en politiker i Finansministeriet i 15 år, sagde S-borgmesteren til TV 2. Hans partifælle, Bjarne Corydon, var finansminister i Thorning-regeringen fra 2011 til 2015, men var åbenbart mere embedsmand end politiker, må man forstå på Gyldal.

Spøgelset i salen

Og apropos finansministre, så var det som om den siddende af slagsen, Claus Hjort Frederiksen (V), var et spøgelse i kongressalen, der jævnligt dukkede op. Først var det Henrik Sass Larsen, der nævnte ham, så nævnte politisk ordfører Nicolai Wammen, at Claus Hjorts yndlings-tøjdyr er den fascistiske flodhest Dolph, som mener at samtale er sidste udvej. I sin replik søndag rundede Mette Frederiksen også lige finansministeren.

- Jeg synes, vi har drillet Claus Hjort meget på den her kongres. Og vi skal også være ordentlige ved finansministeren. Det er heller ikke sæson for hjortejagt. Han gør sikkert det bedste, han kan, sagde Mette Frederiksen.

Udlændingedebatten deler stadig vandene

Selv om partiformand Mette Frederiksen på kongressen gentog, at udlændingepolitik skal føres hen over midten i Folketinget – og altså både med Venstre og Dansk Folkeparti – så kan man stadig finde stemmer i baglandet, der er skeptiske. Stemmer, der mener, at Dansk Folkeparti fortsat ikke er stuerent, sådan som daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) formulerede det tilbage i 1999.

18 år senere må vi erkende, at Poul Nyrup Rasmussen havde ret. For tiden har vist os, at stuen stadig ikke er ren, men at vi blot har vænnet os til at leve i en beskidt stue

René Cromfeldt-Bie (S), folketingskandidat

- 18 år senere må vi erkende, at Poul Nyrup Rasmussen havde ret. For tiden har vist os, at stuen stadig ikke er ren, men at vi blot har vænnet os til at leve i en beskidt stue. For ikke alene er retorikken fortsat hård, men den er blevet endnu hårdere. Jeg behøver blot at nævne navnet Cheanne Nielsen, så ved alle herinde hvem jeg mener. Når en DF-kvinde med det rigtige danske fornavn på den måde udgyder sine usmagelige holdninger på et DF-landsmøde til stort bifald, så er det ikke det Danmark, jeg ønsker mig, sagde René Cromfeldt-Bie, der er folketingskandidat i Vejle. 

Sådan et navneskift er ikke så nemt endda

Selv om partiformand Mette Frederiksen længe har kaldt sit parti ”Socialdemokratiet”, så er det først med denne kongres, at navneskiftet er helt officielt. Socialdemokraterne, som har været navnet i 12 år, er ude i kulden, men i partiets merchandisebod er lageret af t-shirts med påskriften Socialdemokraterne stort.

Og spørgsmålet er også hvor meget sådan et navneskifte overhovedet virker. Det kan du læse mere om her.

S lover – næsten – at afskaffe kontanthjælpsloftet

En samlet venstrefløj kom med en klar opfordring forud for S-kongressen: Mette Frederiksen skal afskaffe kontanthjælpsloftet, hvis hun bliver statsminister efter næste folketingsvalg. LO-formand Lizette Risgaard erklærede lørdag, at hun er sikker på, Mette Frederiksen vil levere på det krav.

- Lur mig, om ikke Lizette får ret, svarede Mette Frederiksen så søndag.

Noget håndfast løfte blev det ikke til.

- Vi ved ikke endnu, hvad de kan nå at lave af blå ulykker de næste to år. Derfor bliver vi nødt til at vide, hvad har de begået af fejltagelser, før vi kan love noget, siger hun.

I en tidligere version af denne artikel optrådte der desværre forkerte citater af folketingskandidat René Cromfeldt-Bie. TV 2 beklager fejlen.