Politik

Talte dunder på S-kongres: Her får Nyrup hele salen til at klappe i et halvt minut

Elevrådsformanden fra Langkaer er lige så dansk som andre, sagde Nyrup til S-kongressen. Her anerkendte han også, at antal betyder noget.

Klapsalverne var lange og gensynsglæden stor, da tidligere partiformand og Danmarks statsminister fra 1993 til 2001, Poul Nyrup Rasmussen (S), lagde vejen forbi Socialdemokratiets kongres i Aalborg Kongres & Kultur Center.

Her kom han ind på det, der for partiet har været et ømfindtligt emne i årtier – nemlig udlændingepolitikken. Og her havde en erkendelse med til de cirka 750 kongresdeltagere.

- Befolkningerne og politikerne er vildt optaget af – og med rette, jeg forstår det godt – flygtninge og indvandrere. Jeg forstår det godt. Der er grænser for, hvor mange hvert enkelt land kan tage. Også for Danmark. Jeg er enig. Sådan er det, lød det fra den tidligere statsminister.

- Vi er enige nu

Tilbage i 1990’erne, hvor han regerede, havde piben en lidt anden lyd i Socialdemokratiet.

- Det har vi ikke altid været enige om i vores parti, kan jeg hilse og fortælle jer. Men det er vi nu. Det er ikke så meget pointen. Pointen er at det fylder så meget i det politiske billede og i folks hverdag. Der er så meget frygt og så meget angst, sagde Poul Nyrup Rasmussen.

Som mange andre danskere har han også bemærket, at Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen torsdag i 'Debatten' på DR2 sagde, at elevrådsformanden på Langkaer Gymnasium ved Aarhus, Jens Philip Yazdani, ”ikke bliver mere dansk” af at være født og opvokset her.

- Jeg vil sige personligt - og jeg håber, jeg kan gøre det på vegne af alle socialdemokrater her – til den dreng, Jens Philip Yazdani: Du er lige så dansk som alle andre drenge i Danmark.

Poul Nyrup Rasmussen (S), tidligere statsminister

- Assimilation virker ikke

Det satte sindene i kog på de sociale medier såvel som i det politiske etablissement, hvor både den radikale leder Morten Østergaard og Enhedslistens udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen langede hårdt efter ham. Og det har altså også gjort indtryk på Poul Nyrup Rasmussen, der dog konsekvent omtalte ”en fremtrædende partipolitiker” – og ikke Martin Henriksen.

- Det ikke er nok, at man er dansk statsborger og elevrådsformand. Man skal være dansk helt ind i hjertet. Det er jo assimilation. Det har vi prøvet før. Det gik ikke så godt i Grønland. Det skal vi ikke gøre igen, sagde Poul Nyrup Rasmussen og fortsatte:

- Jeg vil sige personligt - og jeg håber, jeg kan gøre det på vegne af alle socialdemokrater her – til den dreng, Jens Philip Yazdani: Du er lige så dansk som alle andre drenge i Danmark.

Dét fik kongressalen til at bryde ud i et halvt minuts bifald.

- To muligheder for S

Den tidligere statsminister rundede også den aktuelle politiske situation. Her står Socialdemokratiet over for et dilemma, som omfatter netop Dansk Folkeparti – partiet, der ifølge Nyrup selv i 1999 ”aldrig bliver stuerene”.

- Vi har to muligheder, hvis vi skal løfte velfærden og sige ja til de psykisk sårbare og de allermest udsatte. Hvis vi skal sige ja til de offentligt ansatte. Hvis alt det skal blive en realitet i morgen, så kan vi ikke læne os tilbage og håbe på, at der snart bliver valg. Guderne må vide om der bliver det – og selv om der bliver det, så kan vi ikke være sikre på, at vi får det som vi vil have det, sagde Poul Nyrup Rasmussen.

Der en anden mulighed, pointerede han. Den er sværere end at læne sig tilbage og vente.

- Den er at samarbejde med dem, der vil noget af det samme omkring velfærd, som vi vil. Det valg står vi overfor at skulle træffe. Også selv om vi godt ved, at vi ikke er enige med dem, der vil det samme som os på alle områder, sagde han.

Er DF blevet stuerene?

Igen blev Dansk Folkeparti ikke nævnt ved navn.

- Vi må samarbejde med alle partier for at løfte velfærden. Derfor kan jeg sige til hver eneste af jer: Jeg er meget enig i den kurs om samarbejde om velfærd, som Mette har sat. Det er vores formand, lød det fra Poul Nyrup Rasmussen.

Efter sin tale afviste han at kommentere på, om han fortsat ikke anser Dansk Folkeparti for at være et stuerent parti.

- Jeg har sagt det, der skal siges, lød hans kortfattede kommentar, da TV 2 spurgte ham.