S-vælgerne i ny måling: Vi har lige så meget til fælles med DF som med R

16x9
Ifølge de socialdemokratiske vælgere kan det være hip som hvem hvem af disse herrer, Mette Frederiksen samarbejder med. Foto: Simon Skipper / Scanpix

Dansk Folkeparti er ikke længere hovedfjenden, når man spørger de socialdemokratiske vælgere. Partiet har flyttet sig, siger TV 2s politiske redaktør.

Socialdemokratiet og Radikale Venstre har været en fasttømret akse i dansk politik siden Schlüter-regeringens fald for over 20 år siden. Men aksen er lige så stille under opbrydning. Ganske vist er fællesmængden mellem de to partier stor, men det er uenighederne også.

Og nu er det nået dertil, at Socialdemokraterne har lige så meget til fælles med Dansk Folkeparti.

Det mener de socialdemokratiske vælgere i hvert fald. I en meningsmåling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken, svarer 41 procent, at Socialdemokraterne har mest til fælles med Dansk Folkeparti, mens 40 procent siger, at fællesmængden er størst med Radikale Venstre.

De resterende 20 procent er i tvivl.

Frederiksen bejler til DF

Spørger man alle vælgere, mener 44 procent, at Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har mest til fælles, mens 35 procent svarer, at fællestrækkene er størst med Radikale Venstre.

Så sent som i sin tale til kongressen i Aalborg fredag bejlede Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen til Dansk Folkeparti.

- Jeg vælger at stole på jer nu, når I siger, at I ikke lægger stemmer til at sænke topskatten.

- Derfor tror jeg også på, at vi sammen kan indgå en 2025-aftale med regeringen. Hvor vi prioriterer penge til velfærd, vækst og opkvalificering. Hvor vi ikke sænker topskatten eller beder nedslidte danskere arbejde endnu længere, sagde hun.

Langballe: Ikke så tosset

'Set i det lys er målingen her slet ikke så tosset for Mette Frederiksen, vurderer TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

- Hun har brug for at have nogenlunde ro uanset hvem hun samarbejder med. Partiet er i gang med en kæmpe omstilling, og Mette Frederiksen har allerede flyttet partiet rigtig meget.

Ifølge Anders Langballe viser målingen, at hun har et ”fornuftigt” manøvrerum til at samarbejde med det af de to partier, man nu engang kan få mest ud af at samarbejde med.

Men tallene tegner også et billede af, hvor meget der er sket i dansk politik de seneste år.

- Man skal ikke mange år tilbage før Dansk Folkeparti var den suveræne hovedfjende. Det var dem, man kunne stå sammen om at hade. Det viser, hvor meget Socialdemokratiet faktisk har flyttet sig, at man i dag siger, at Dansk Folkeparti er en lige så oplagt samarbejdspartner som Radikale Venstre, siger Anders Langballe.

Målingen er gennemført som en kombineret web- og telefonundersøgelse i perioden 20.-23. september. 1.053 vælgere har medvirket.