Politik

Frederiksen har givet sit parti nyt navn: - Det klæder os bedst

Socialdemokraterne dropper Nyrups gamle påfund – og hedder nu igen Socialdemokratiet.

Menneskerne skal i fokus.

Sådan lød argumentationen dengang for 14 år siden, da daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) på partiets kongres i Aalborg trak det gamle arbejderparti i nye navnemæssige gevandter.

Dengang i 2002 blev navnet Socialdemokratiet skrottet til fordel for Socialdemokraterne – og nu går det så den modsatte vej igen. Det sker efter at begge navne nærmest alle årene er blevet brugt i flæng. Nu bliver der ryddet op – og med undtagelse af enkelte svipsere, stå der ’Socialdemokratiet’ overalt på partiets kongres i Aalborg Konges & Kultur Center denne weekend. 

Dermed er en proces, der begyndte allerede i forået, nu slut. Dengang forlød det, at det var et opgør med Thorning-årene, men det har partiet senere afvist. 

- Jeg kunne høre, at kongressen var enig

Partiets formand Mette Frederiksen lægger ikke skjul på, at hun har ønsket at omdøbe partiet.

- Vi har i næsten alle årene heddet Socialdemokratiet. Det synes jeg personligt er det navn, der klæder os bedst. Og jeg kunne høre på klapsalverne derinde, at det var kongressen enig med mig i, siger hun til TV 2.

Var det for smart at hedde Socialdemokraterne?

- Jeg siger bare, hvilket navn jeg bedst kan lide.

Jeg tror, man skal passe på ikke at gøre det til en større akademisk øvelse og tro, at det kommer til at ændre en hel masse

Nicolaj Taudorf Andersen, seniorpartner, Radius

Langballe: Det giver god meming

TV 2s politiske redaktør mener, navneskiftet skal ses i lyset af, at Mette Frederiksen lægger vægt på partiets arvegods og på den klassiske socialdemokratiske ideologi.

- Det giver meget god mening, når man ser på det politiske indhold. Mette Frederiksen taler ofte om sammenhængskraften i samfundet. Selv om det er noget, Dansk Folkeparti har forsøgt at erobre, så er det et gammelt socialdemokratisk begreb fra dengang, partiet netop hed Socialdemokratiet. Derfor passer navneskiftet godt med de værdier, der betyder noget for Mette Frederiksen, siger Anders Langballe.

Kommunikationskspert: Det ændrer intet

Mere skeptisk er Nicolaj Taudorf Andersen, der er seniorpartner i kommunikationsbureauet Radius, hvor han rådgiver om blandt andet branding. Han vurderer, at navneskiftet først og fremmest er ”til indvortes brug”.

- Jeg tror, man skal passe på ikke at gøre det til en større akademisk øvelse og tro, at det kommer til at ændre en hel masse. Det tror jeg simpelthen ikke på. Jeg tror, vælgerne vil tænke, at det er det samme. Det må være et internt signal om, at det er nye tider nu, siger han til TV 2.

I partiets vedtægter nævnes partiets navn som Socialdemokratiet, så navneskiftet kræver ingen ændringer her.