Støttepartier: Mette Frederiksen skal love at fjerne kontanthjælpsloftet

Efter nye tal er EL, AL, R og SF gået sammen for at presse Mette Frederiksen til at fjerne kontanthjælpsloft.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, bør benytte sin tale ved S-kongressen i Aalborg til at afgive et løfte om at fjerne kontanthjælpsloftet.

Sådan lyder opfordringen fra samtlige af de fire øvrige partier i rød blok, efter at Beskæftigelsesministeriet fredag har oplyst, at 33.000 vil blive skåret i deres ydelser, når kontanthjælpsloftet træder i kraft 1. oktober.

Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF går nu sammen for at presse Mette Frederiksen til at fjerne kontanthjælpsloftet, der ifølge partierne sender familier ud i fattigdom.

EL: Loftet skal væk ved regeringsskifte

Enhedslistens politisk ordfører, Pernille Skipper, siger:

- Det er helt afgørende, at kontanthjælpsloftet bliver afskaffet, hvis flertallet skifter. Fordi det sender tusindvis af familier og børn ud i fattigdom, og fordi det rammer trygheden for alle os andre, der har et arbejde, men måske mister det en dag.

- Det løfte burde Socialdemokraterne da kunne give sammen med os andre. Alt andet er komplet uforståeligt, siger Pernille Skipper.

R: Loftet får ikke rigtig folk i arbejde

Også den tidligere regeringspartner, De Radikale, opfordrer S-lederen til at lytte:

- For Radikale Venstre er det afgørende, at vi får skabt mindre fattigdom og sikrer et ordentligt livsgrundlag for sårbare og udsatte grupper.

- Vi ved, at kontanthjælpsloftet ikke rigtigt bringer flere i arbejde, men til gengæld skaber flere fattige børn og voksne, siger De Radikales leder, Morten Østergaard.

De Radikale har i partiets 2025-plan afsat penge til at afskaffe det partiet kalder fattigdomsydelserne

Alternativet: Kontanthjælp uden modkrav

Leder af Alternativet, Uffe Elbæk, siger, at han har en helt klar forventning om, at Socialdemokraterne dropper kontanthjælpsloftet:

- Det øger uligheden og sender tusindvis ud i fattigdom. Når det tilmed er meget usikkert, om kontanthjælpsloftet overhovedet får nogen i arbejde, kan jeg ikke forestille mig et socialt indstillet parti, der kan se fornuften i at fastholde sådan er spareøvelse.

- Fra Alternativets side ønsker vi kontanthjælp uden modkrav og vil derfor selvfølgelig også afskaffe kontanthjælpsloftet, siger Uffe Elbæk.

SF: Kontanthjælpsmodtagere skal hjælpes

SF's formand Pia Olsen Dyhr mener, at kontanthjælpsloftet skaber øget fattigdom og presser en lang række børnefamilier:

- I stedet for at straffe de her mennesker, skal vi hjælpe dem til at blive en del af fællesskabet på en uddannelse eller en arbejdsplads.

- Derfor vil det være et stærkt signal, hvis en samlet rød blok kan love, at kontanthjælpsloftet selvfølgelig bliver afskaffet, hvis flertallet skifter efter et valg, siger Pia Olsen Dyhr.

Socialdemokraterne fremlagde tidligere på ugen et udspil til 2025-forhandlingerne. Her afsatte partiet ikke penge til at afskaffe kontanthjælpsloftet, selv om man tidligere har kritiseret det.

Partiformand Mette Frederiksen understregede ved den lejlighed, at partiet, når der bliver udskrevet valg, vil komme med et udspil til, hvilke af Venstre-regeringens beslutninger S vil omgøre.