Politik

Megafon: Nye Borgerlige står til at brage ind i Folketinget

Danmarks nyeste parti har sikker kurs mod Folketinget i ny Megafon-måling. Oppositionen har fortsat føringen.

4,9 procent – eller 9 mandater.

Så stor opbakning kan det nye højreparti Nye Borgerlige notere sig i et dugfriskt politisk indeks, som Megafon har udarbejdet for TV 2 og Politiken. Målingen er den første, der er foretaget siden partiet onsdag aften offentliggjorde, at det har fået de påkrævede 20.109 underskrifter for at kunne stille op til Folketinget.

Underskrifterne er endnu ikke formelt godkendt af Social- og Indenrigsministeriet, men vælgerne giver i målingen et solidt rygstød bag Nye Borgerliges planer om et totalstop for asylansøgere, fjernelse af retten til offentlig forsørgelser for ikke-statsborgere og en opstramning af straffeloven, så udlændinge udvises allerede efter første dom.

Det glæder partiformand Pernille Vermund.

- Det ser ud som, vi er ret godt med i danskernes bevidsthed allerede, og det er jeg glad for, sger hun til TV 2. 

Megafon oplyser, at vælgerne særligt er kommet fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre – og kun i mindre grad fra Socialdemokraterne. Den statistiske usikkerhed for Nye Borgerlige er på +/- 1,4 procent. 

Megafon september 2016

Tal fra folketingsvalget sidste år i parentes.

Socialdemokraterne: 45 (47)

Radikale Venstre: 10 (8)

Konservative: 5 (6)

Nye Borgerlige: 9 (0)

SF: 9 (7)

Liberal Alliance: 12 (13)

Kristendemokraterne: 0 (0)

Dansk Folkeparti: 31 (37)

Venstre: 29 (34)

Enhedslisten: 13 (14)

Alternativet: 12 (9)

Tilbagegang i blå blok 

Megafon-målingen er næppe tilsvarende god læsning for Nye Borgerliges kommende samarbejdspartnere i resten af den borgerlige blok, for med 86 mandater er flertallet væk – med mindre altså, at samtlige fire nordatlantiske mandater peger på en borgerlig regering. Ved sidste valg støttede alle fire en socialdemokratisk ledet regering.

Venstre går tre mandater tilbage fra sidste måling, mens Det Konservative Folkeparti kan holde landsmøde i Herning i weekenden med en marginal fremgang, der dog ikke rækker til et ekstra mandat. Dansk Folkeparti holder skindet på næsen og mister ét mandat, mens Liberal Alliance måtte vinke farvel til tre MF’ere, hvis der var valg i dag.

Fremgang til S, R og SF

Hos Socialdemokraterne, der fredag tager hul på tre dages kongres i Aalborg, kan man glæde sig over en fremgang på ét mandat, mens også samarbejdspartnerne i Radikale Venstre og SF går frem med et enkelt mandat. Alternativet må til gengæld aflevere et mandat, mens Enhedslisten holder status quo.

Målingen er gennemført som en kombineret web- og telefonrundspørge i perioden 22.-23. september. I alt har 1.134 vælgere deltaget.