Politik

DF’er provokerer Abdel på tv: Ved jo ikke, om han har haft gang i noget med al-Qaeda

Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth ønsker at interviewe ansøgere om dansk statsborgerskab - det gør journalist Abdel Aziz Mahmoud usikker.

Der er alt for mange, der har fået dansk statsborgerskab, og nogle af dem skal tages tilbage. Det mener Kenneth Kristensen Berth (DF), der fredag deltog i en debat på TV 2 News.

Her argumenterede han desuden for, at man bør komme til en samtale med indfødsretsudvalget, som skal godkende ansøgeren, før man kan få statsborgerskab.

Blandt debattørerne var også journalist Abdel Aziz Mahmoud, som gerne ville vide, om han skal frygte at få frataget sit statsborgerskab, hvis Kenneth Kristensen Berth får sin vilje.

- Vil det betyde, at vi aldrig rigtig kan blive danske, os der bliver ved med at nå de mål, som politikerne sætter, spurgte Abdel Aziz Mahmoud, der blandt andet har skrevet bogen 'Hvor taler du flot dansk'.

- Skal jeg frygte for mit røde pas, inden jeg skal på ferie i næste uge?

Svaret fra DF-politikeren blev sendt med et glimt i øjet:

- Nu ved jeg jo ikke, om Abdel Aziz har haft gang i et eller andet med al-Qaeda eller Islamisk Stat eller sådan noget. For hvis han bliver dømt efter terrorparagraffen, så kan man jo godt tage statsborgerskabet fra ham, svarede Kenneth Kristensen Berth.

- Jeg tror ikke lige, han har sådan nogle planer, lød det dog også.

Abdel Aziz Mahmoud reagerede efterfølgende på DF'erens kommentar på Facebook.

Børn bliver ikke nødvendigvis danske

Debatten udsprang af de mange reaktioner, der har været, efter Kenneth Kristensen Berths partifælle Martin Henriksen i 'Debatten' på DR2 torsdag aften sagde, at en anden deltager i programmet, elevrådsformanden på gymnasiet Langkaer Jens Philip Yazdani, ikke nødvendigvis er dansker, bare fordi den unge mand er født i Danmark og har gået i dansk skole.

- Jeg kender ham jo ikke, så det kan jeg dårligt svare på. Bare fordi man henter hele verden til Danmark og de så får børn, så bliver de børn danskere, det er simpelthen en forfladigelse af debatten, som er direkte uforskammet over for de generationer, som har været med til at opbygge landet, sagde Martin Henriksen.

- Man flytter barren igen

Udtalelsen får også Abdel Aziz Mahmoud til at undre sig over, hvad der overhovedet skal til, før Martin Henriksen og Kenneth Kristensen Berth vil kalde nogen danskere.

- Der står en gymnasieelev, der hedder Jens Philip, sørme. Som er elevrådsformand og er født i Danmark. Han siger i en debat, at det, vi skal bruge forskellighed til, er at lære os selv bedre at kende. Det hedder dansk dannelse. Det er en højskoletradition - det bliver ikke mere dansk end det, siger Abdel Aziz Mahmoud.

- Hvis man efterfølgende siger til Jens Philip: 'Jeg ved ikke, om du er dansk', så har man flyttet barren nok en gang. Han har klaret alle de tydelige krav, som politikerne stiller og argumenterne og de demokratiske krav, vi stiller. Hvis man bagefter siger 'jeg ved ikke, om du er dansk,' så er det til grin.

TV 2 spurgte fredag brugerne, hvornår de mener, at man er dansker. Det kom der mange bud på - du kan læse et udpluk af dem i denne artikel.