Politik

Befolkningens sundhed er vigtigere end industrilandbruget

Fødevareministeriet og –styrelsen har svigtet.

I årevis vidste de, hvordan man kunne forhindre svine-MRSA i at sprede sig, men de holdt mund for at beskytte landbruget. I dag er op mod 12.000 danskere smittet.

Det er dybt rystende, at Fødevareministeriet og Fødevarestyrelsen ikke har løftet sine opgaver. Begge instanser vidste, hvad vi skulle gøre for at forhindre svine-MRSA i at sprede sig, men løsningen så for dyr ud for svineindustrien, og derfor tilbageholdt de deres viden. Det afslørede DR i en dokumentar søndag aften.

De lukkede af for Folketinget og hele Danmarks befolkning i årevis, imens smitten spredte sig eksplosivt. I dag er op mod 12.000 mennesker smittet. Det er snart for sent at standse epidemien, men vi kunne faktisk have bremset spredningen, hvis myndighederne havde delt deres viden.

I 2008 anbefalede eksperter Fødevarestyrelsen at tjekke de grise, man brugte til avl. Pointen var, at man kunne holde smitten ude af produktionen ved at slå de smittede avlsgrise ihjel, selvom det ville blive dyrt for de svinebønder, hvis svin var ramt. Den viden blev åbenbart for tung at arbejde med, og derfor valgte Fødevareministeriet og Fødevarestyrelsen simpelthen at slette anbefalingen, så den aldrig nåede befolkningen. Det skaber en kæmpe utryghed for os alle sammen.

Danske myndigheder er sat i verden for at beskytte os. Men i den her sag har både Fødevareministeriet og Fødevarestyrelsen simpelthen spillet hasard med vores helbred. De har svigtet os for at beskytte ganske få danske landmænds økonomiske interesser. Og det går nu ud over hele befolkningen.

Resultatet er nemlig, at vi risikerer at gå en fremtid i møde, hvor vi ikke længere kan behandle infektioner i kroppen med helt almindelig penicillin. Ærlig talt. Det kan godt være, at det ville have kostet penge at investere i en ordentlig fødevaresikkerhed. Men det ser altså endnu dyrere ud, at lægerne nu får sværere ved at behandle os, når vi er syge, fordi det bliver sværere og sværere at behandle mennesker med antibiotika, hvis de er smittet med svine-MRSA.

Og vi betaler ikke kun prisen i kroner og øre for et dyrere sundhedssystem med flere syge. Svine-MRSA er en kæmpe trussel mod folkesundheden, og smitten har allerede kostet menneskeliv. Derfor står det fuldstændig klart, at vi må handle nu. Vi skal gøre det, vi skulle have gjort for otte år siden. Og det skal vi gøre, uanset hvad konsekvenserne er for dansk svineproduktion. For intet erhverv er så vigtigt for Danmark, at dets produktion må gå ud over befolkningens sundhed og koste menneskeliv.