Befolkningens sundhed er vigtigere end industrilandbruget

Fþdevareministeriet og –styrelsen har svigtet.

I Ă„revis vidste de, hvordan man kunne forhindre svine-MRSA i at sprede sig, men de holdt mund for at beskytte landbruget. I dag er op mod 12.000 danskere smittet.

Det er dybt rystende, at FÞdevareministeriet og FÞdevarestyrelsen ikke har lÞftet sine opgaver. Begge instanser vidste, hvad vi skulle gÞre for at forhindre svine-MRSA i at sprede sig, men lÞsningen sÄ for dyr ud for svineindustrien, og derfor tilbageholdt de deres viden. Det afslÞrede DR i en dokumentar sÞndag aften.

De lukkede af for Folketinget og hele Danmarks befolkning i Ă„revis, imens smitten spredte sig eksplosivt. I dag er op mod 12.000 mennesker smittet. Det er snart for sent at standse epidemien, men vi kunne faktisk have bremset spredningen, hvis myndighederne havde delt deres viden.

I 2008 anbefalede eksperter FÞdevarestyrelsen at tjekke de grise, man brugte til avl. Pointen var, at man kunne holde smitten ude af produktionen ved at slÄ de smittede avlsgrise ihjel, selvom det ville blive dyrt for de svinebÞnder, hvis svin var ramt. Den viden blev Äbenbart for tung at arbejde med, og derfor valgte FÞdevareministeriet og FÞdevarestyrelsen simpelthen at slette anbefalingen, sÄ den aldrig nÄede befolkningen. Det skaber en kÊmpe utryghed for os alle sammen.

Danske myndigheder er sat i verden for at beskytte os. Men i den her sag har bÄde FÞdevareministeriet og FÞdevarestyrelsen simpelthen spillet hasard med vores helbred. De har svigtet os for at beskytte ganske fÄ danske landmÊnds Þkonomiske interesser. Og det gÄr nu ud over hele befolkningen.

Resultatet er nemlig, at vi risikerer at gĂ„ en fremtid i mĂžde, hvor vi ikke lĂŠngere kan behandle infektioner i kroppen med helt almindelig penicillin. Ærlig talt. Det kan godt vĂŠre, at det ville have kostet penge at investere i en ordentlig fĂždevaresikkerhed. Men det ser altsĂ„ endnu dyrere ud, at lĂŠgerne nu fĂ„r svĂŠrere ved at behandle os, nĂ„r vi er syge, fordi det bliver svĂŠrere og svĂŠrere at behandle mennesker med antibiotika, hvis de er smittet med svine-MRSA.

Og vi betaler ikke kun prisen i kroner og Þre for et dyrere sundhedssystem med flere syge. Svine-MRSA er en kÊmpe trussel mod folkesundheden, og smitten har allerede kostet menneskeliv. Derfor stÄr det fuldstÊndig klart, at vi mÄ handle nu. Vi skal gÞre det, vi skulle have gjort for otte Är siden. Og det skal vi gÞre, uanset hvad konsekvenserne er for dansk svineproduktion. For intet erhverv er sÄ vigtigt for Danmark, at dets produktion mÄ gÄ ud over befolkningens sundhed og koste menneskeliv.