Politik

Nye Borgerlige stiller ultimativt krav – men vil ikke vælte en borgerlig statsminister

Nyt parti kræver strammere udlændingepolitik, men afviser at vælte blå regering. Det giver dem et forklaringsproblem, mener TV 2s analytiker.

Hvis Danmarks nye højreparti Nye Borgerlige skal pege på en borgerlig statsminister efter næste valg, så skal vedkommende leve op til tre ultimative krav. Det fastslår partiets leder, Pernille Vermund, på et pressemøde torsdag.

En kommende borgerlig statsminister skal bremse asylbehandlingen i Danmark, fjerne retten til offentlig forsørgelse for ikke-statsborgere og stramme op på straffeloven, så udlændinge udvises allerede efter første dom.

Bliver der ikke leveret på det, så afviser Nye Borgerlige at pege på vedkommende. Partiet, der kritiserer Dansk Folkeparti for at være for blødsødent i udlændingepolitikken, afviser dog at vælte en borgerlig statsminister.

Vi vil aldrig flette fingre med venstrefløjen for at vælte en borgerlig statsminister.

Pernille Vermund, partileder, Nye Borgerlige

- Vi vil aldrig flette fingre med venstrefløjen for at vælte en borgerlig statsminister, siger Pernille Vermund.

- Jeg havde ikke væltet Løkke

Hvis du havde været Kristian Thuelsen Dahl, havde du så væltet Lars Løkke Rasmussen?

- Hvis det var mig, havde jeg ikke peget på Lars Løkke Rasmussen, hvis ikke han havde…

Havde du væltet ham?

- Nej, jeg havde ikke væltet ham.

Så bliver det vel ikke anderledes. Så havde du vel ikke fået det igennem, hvis ikke du havde væltet ham?

- Jeg er sikker på, at der er en borgerlig statsministerkandidat, som vil synes, det er rigtig rart at have et borgerligt flertal bag sig.

- Vi siger det før valget

Det kan vi jo se, at der også er problemer med nu. Hvad er forskellen på situationen nu, og det, du ønsker?

- Forskellen er, at DF har lagt deres stemmer til Lars Løkke Rasmussen og siger, at vi er en del af regeringsgrundlaget, uden at de har stillet de her krav om, at vi får styr på vores udlændingepolitik.

Men det er vel det samme, der foregår nu? Hvis du havde sagt til Lars Løkke, at I ikke ville pege på ham og heller ikke vil vælte ham? Så havde du jo stadig ikke fået din politik igennem?

- Forskellen er, at vi siger det forud for et valg. Vi siger, at uanset hvem der stiller sig som borgerlig statsministerkandidat, så er det her en forudsætning for, at vi går med. Fuldstændig som jeg formoder, at LA har sagt noget om skattelettelser. Jeg ved ikke, hvad Konservative har budt ind med, men det er jo sådan, man kommer til forhandlinger.

Lautrup: Det er et problem

Når man som parti stiller ultimative krav og samtidig afviser at drage konsekvensen af dem, nemlig at trække støtten til en statsminister, så roder man sig ud i et forklaringsproblem, mener TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen.

- Det er selvfølgelig et problem at sige, at man ikke vil pege på en borgerlig statsminister, men at man heller ikke vil vælte vedkommende. Hvis ikke man vil vælte en statsministerkandidat, så kan man jo ikke stille ultimative krav, siger han.

Når Pernille Vermund afviser at vælte en borgerlig statsminister risikerer hun at komme til at stå ude på sidelinjen, men det er heller ikke nødvendigvis et problem for hende. Vælgerne vil se stort på det, vurderer Peter Lautrup-Larsen.

Men i en valgkamp kan det komme til at fylde meget, mener han.

- Partiet vil blive spurgt ind til det igen og igen. Betyder det, at Lars Løkke kan fortsætte som statsminister med Nye Borgerliges mandater i ryggen? Bliver Nye Borgerlige en del af hans parlamentariske grundlag? Det fik vi ikke rigtig noget svar på i dag.

Se mere fra præsentationen af Nye Borgerlige i videoen herunder: