Politik

Dansk Folkeparti svarer igen: Nye Borgerlige er ikke strammere end os

Nye Borgerlige har anklaget Dansk Folkeparti for at være blødsødne og ikke få nok indflydelse for mandaterne. DF kalder kritikken 'pudsig'.

Nye Borgerliges udlændingepolitik er ikke strammere end Dansk Folkepartis. Og det nye partis strategi for at få politisk indflydelse er forkert.

Sådan lyder kritikken nu fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen, efter Nye Borgerlige onsdag meddelte, at de nu har indsamlet vælgererklæringer nok til at blive opstillet til næste folketingsvalg.

Pernille Vermund, Nye Borgerliges formand, har flere gange langet ud efter Dansk Folkeparti, som hun blandt andet mener er for blødsødent, når det kommer til stramninger af udlændingepolitikken.

Samtidig har hun kritiseret det største parti i blå blok for ikke at have fået nok politik igennem.

- Som vælger ville jeg føle, at en stemme på Dansk Folkeparti havde været fuldstændigt spildt, sagde hun onsdag.

 Men den kritik giver Dansk Folkeparti altså ikke meget for:

- Jeg har godt noteret mig de udtalelser. Og jeg tror også, at du i de udtalelser finder en stor del af årsagen til, at Nye Borgerlige har kunnet samle nok underskrifter. Fordi der er mange, der tror på, at de vil være i stand til at få flere ting gennemført på udlændingeområdet. Der er jo en frustration over, at der ikke er sket mere på udlændingeområdet – til trods for at der det seneste år er vedtaget historisk mange stramninger, siger Martin Henriksen og fortsætter:

- Så er det så bare vores opgave at forklare folk, at de stramninger, Nye Borgerlige efterlyser, jo sådan set er det vi arbejder i døgndrift på at få igennem fra Dansk Folkepartis side.

Han understreger, at Nye Borgerlige ligesom alle andre danske partier bliver nødt til at forholde sig til den parlamentariske virkelighed – nemlig, at der skal 90 mandater i Folketinget til for at man kan føre sine forslag ud i livet.

- Et eller andet sted er det jo lidt pudsigt, at man bruger så meget krudt på at kritisere det eneste parti i Folketinget, som faktisk konsekvent arbejder for flere stramninger. Dybest set burde man jo rette kritikken mod alle de partier, som afviser Dansk Folkepartis forslag. Vi får jo meget gennemført, men der er også noget, vi ikke kan få igennem, siger Martin Henriksen.

DF: Så var Mette F. blevet statsminister

Pernille Vermund har samtidig slået fast, at hun ikke vil pege på en statsministerkandidat med mindre Nye Borgerlige til gengæld får opfyldt følgende krav:

- At vi skal have stoppet asylbehandlingen i Danmark. At vi skal knytte retten til offentlig forsørgelse til vores statsborgerskab, så man ikke som udlænding kan få offentlig forsørgelse i Danmark. Og så skal alle kriminelle udlændinge udvises efter første dom.

Men dén strategi er den forkerte, hvis man vil have reel politisk indflydelse, mener Martin Henriksen.

Martin Henriksen, får I nok indflydelse for jeres mandater. Kunne I ikke, ligesom Nye Borgerlige, kræve en række klare stramninger for overhovedet at støtte en statsminister?

- Vi kunne da godt have sagt under regeringsforhandlingerne, at hvis vi ikke kunne få grænsekontrol, flere udlændingestramninger og et opgør med konventionerne, så kunne Løkke ikke blive statsminister. Men så var det jo nok bare blevet Mette Frederiksen, med mandaterne fra Alternativet og Radikale Venstre. Og så havde vi jo ikke i løbet fået grænsekontrollen, som jo kom på et senere tidspunkt i valgperioden. Så havde vi ikke fået de godt og vel 40 stramninger af udlændingepolitikken, som har betydet et lavere asyltal i Danmark, siger han og fortsætter:

- Det er jo den svære afvejning, der altid er. Og det er måske kedeligt at sige, men sådan er seriøs politik.

Er der nogle af de ting på udlændingepolitikken, som du har hørt fra Nye Borgerlige, som du ikke tænker at I kan gå med til?

- Nej. Jeg kan da ikke afvise, at der kommer et eller andet på et tidspunkt. Men hvis du kigger på de ting, de har krævet: Før sommeren stillede vi i DF et forslag om at man skulle afvise asylansøgere ved grænsen – det er jo det asylstop, de nu vil have. Vi stillede forslag om at det skulle være meget nemmere at udvise kriminelle udlændinge – det er også ét af deres krav. Begge forslag blev så desværre nedstemt, siger Martin Henriksen.